Niţă i-a transmis comisarului Oettinger că România continuă să sprijine energia regenerabilă

Autorităţile vor continua să susţină producţia energiei din surse regenerabile şi analizează potenţiale scheme de sprijin pentru consumatorii industriali, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-o discuţie cu comisarul european Gunther Oettinger.

179 afișări
Imaginea articolului Niţă i-a transmis comisarului Oettinger că România continuă să sprijine energia regenerabilă

Niţă i-a transmis comisarului Oettinger că România continuă să sprijine energia regenerabilă

"Am discutat despre energia regenerabilă şi impactul acesteia la nivelul costurilor suportate de consumatorii industriali şi casnici. România va continua să sprijine acest sector, păstrând un echilibru necesar pentru economia locală", a afirmat Niţă, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Comunicatul precizează că Niţă i-a spus comisarului european pe Energie Gunther Oettinger că România este una dintre ţările din blocul comunitar care se află în graficul privind ţintele asumate pentru 2020, respectiv ca ponderea energiei verzi în consumul final să fie de 24%, după ce în 2010 procentajul era de 23,6%.

Guvernul sprijină producţia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Executivul a hotărât însă, în luna iunie, să reducă sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru producţia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticată de companii şi de asociaţiile producătorilor de energie verde.

În prezent, în România există proiecte de producţie a energiei în panouri solare de peste 410 MM. Proiectele de energie eoliană aflate în exploatare depăşesec 2.100 MW.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici