OCDE: Ţările dezvoltate au crescut în 2013 taxele pe venit pentru al treilea an consecutiv

Guvernele din ţările cu economii dezvoltate au crescut în 2013 taxele pe venit pentru al treilea an consecutiv, în încercarea de a reduce deficitele bugetare, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

78 afișări
Imaginea articolului OCDE: Ţările dezvoltate au crescut în 2013 taxele pe venit pentru al treilea an consecutiv

OCDE: Ţările dezvoltate au crescut în 2013 taxele pe venit pentru al treilea an consecutiv (Imagine: Shutterstock)

Povara fiscală a crescut în 21 dintre cele 34 de state membre ale organizaţiei, a scăzut în 12 şi a stagnat într-o singură ţară, scrie cotidianul Wall Street Journal. Povara fiscală reprezintă diferenţa dintre costul total al unei companii cu un angajat şi venitul net rămas acestuia după plata taxelor şi contribuţiilor sociale atât de către angajator, cât şi de către angajat.

În medie, povara fiscală a crescut la 35,9% din costul total cu un angajat, de la 35,7% în 2012. În deceniul anterior, procentajul a scăzut treptat, dar trendul s-a inversat în ultimii ani, ca urmare încercărilor guvernelor de a-şi consolida veniturile, afectate de criza financiară.

Majorarea de anul trecut a fost determinată aproape integral de creşterea sumelor plătite în contul taxelor pe venit, potrivit OCDE. Deşi taxele nu au crescut, eliminarea unor scutiri a condus la contribuţii mai mari în anumite ţări.

În medie, contribuţiile sociale plătite de angajatori au scăzut uşor, guvernele încercând astfel să încurajeze companiile să angajeze.

Veniturile angajaţilor ajustate cu inflaţia au scăzut în această perioadă la nivelul ţărilor OCDE.

Combinaţia dintre taxele mai ridicate şi salariile mai mici sugerează că este puţin probabilă o accelerare rapidă a consumului în ţările dezvoltate, necesară pentru o recuperare mai puternică a economiei.

Declinul salariilor ajustate cu inflaţia a fost mai temperat decât în anii precedenţi, în parte din cauza ritmului mai lent de creştere a preţurilor. Salariile calculate fără impactul inflaţiei au scăzut în doar trei ţări, Grecia, Cehia şi Irlanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici