Oficial: Probabilitatea ca reactoarele 3 şi 4 să fie construite cu companii asiatice este foarte mare

Probabilitatea ca reactoarele nucleare 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă să fie construite cu companii asiatice este "foarte mare", potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu.

217 afișări
Imaginea articolului Oficial: Probabilitatea ca reactoarele 3 şi 4 să fie construite cu companii asiatice este foarte mare

Oficial: Probabilitatea ca reactoarele 3 şi 4 să fie construite cu companii asiatice este foarte mare (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Probabilitatea (construcţiei celor două reactoare cu parteneri din Asia - n.r.) este foarte mare", a declarat Traicu pentru MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, România îndeplineşte în acest moment toate cerinţele cerute de investitori privind predictibilitatea derulării proiectelor, întrucât Guvernul de la Bucureşti a adoptat toate reglementările legislative cerute de Comisia Europeană.

"România a adoptat pachetul trei pe energie, care transpune directivele europene. Asta face ca orice investiţie în România să fie la fel de predictibilă ca în orice altă ţară europeană. Între timp s-a întâmplt ceva în bine. Eu cred că investitorii străini mai au încrede în acest proiect pentru că s-au schimbat condiţiile. Un investitor nu vine pe încredere, ci pe baza unui «business plan». Dacă legislaţia este unică, europeană, condiţiile de aici sunt absolut identice cu cele din alte ţări", a spus Traicu.

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost iniţiat în 2007. Din compania de proiect, EnergoNuclear, făceau parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian). Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.

După retragerea din proiect a celor patru companii, proiectul a stagnat întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect. Din EnergoNuclear mai fac parte Enel (Italia) şi ArcelorMittal România.

Traicu afirma, la sfârşitul lunii octombrie, că o companie chineză ar putea asigura 40% din finanţarea reactoarelor 3 şi 4, precum şi că societăţi din China sunt interesate să se implice în proiecte energetice de peste trei miliarde de dolari în unităţi de producţie a electricităţii în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici