Orban: E nevoie de o creştere a bugetului Ministerului Muncii cu cel puţin două miliarde de lei

Ludovic Orban a declarat că a discutat, luni, cu Klaus Iohannis şi i-a dat asigurări că la rectificarea bugetară vor fi asigurate toate resursele financiare pentru ca niciun român să nu fie afectat. Premierul a spus că sunt necesare cel puţin două miliarde de lei la bugetul Ministerului Muncii.

128 afișări
Imaginea articolului Orban: E nevoie de o creştere a bugetului Ministerului Muncii cu cel puţin două miliarde de lei

Orban: E nevoie de o creştere a bugetului Ministerului Muncii cu cel puţin două miliarde de lei

”E necesară o creştere a bugetului la Ministerul Muncii cu cel puţin două miliarde de lei, dintre care o parte sunt bani necesari pentru a asigura transferul de la bugetul de stat către bugetul de pensii, astfel încât să avem toţi banii necesari pentru plata pensiilor, evident şi pentru alte cheltuieli sociale, cum sunt alocaţiile pentru copii sau alte categorii de cheltuieli”, a afirmat Ludovic Orban, luni seara, la România Tv.

Prim-ministrul a adăugat că sunt insuficienţii şi banii în domeniul sănătăţii pentru a asigura finanţarea spitalelor şi a programelor derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Orban a mai spus că e necesară de o majorare şi a bugetului Ministerului Sănătăţii.

„Trebuie să creştem bugetul pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că şi aici bani alocaţi sunt insuficienţi pentru a putea asigura finanţarea spitalelor şi a programelor care sunt derulate prin CNAS. Este nevoie de această creştere a bugetului către sănătate şi pentru a respecta legea în ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor făcute de angajatorii pentru concedii de sănătate, concedii maternale şi alte categorii de cheltuieli. Aici este necesară o majorare”, a explicat liderul PNL.

Acesta a precizat că va fi o sumă prevăzută la rectificarea bugetară, între 600 şi 800 milioane de lei pentru completarea veniturilor bugetelor locale.

„În mod evident deja este depăşita ţinta de deficit în execuţia bugetară. E clar că nu putem asigura menţinerea ţintei de deficit, pentru că asta ar însemna să nu asigurăm cheltuieli necesare, indispensabile, fără de care multe instituţii publice şi autorităţi locale nu ar avea resursele necesare pentru a încheia în bune condiţii. De asemenea, am prevăzut o sumă, acum suntem în finalizarea evaluării, dar va fi o sumă între 600 şi 800 de milioane pentru a completa veniturile bugetelor locale. În discuţiile pe care le-am avut cu asociaţiile reprezentantive ale autorităţilor locale, Asociaţia Comunelor, Asociaţia Oraşelor, sunt multe administraţii locale care efectiv nu mai au bani pentru cheltuielile de funcţionare”, a completat Orban.

Şeful Executivului a mai anunţat că i-a oferit asigurări şefului statului că vor fi asigurate toate resursele necesare, la rectificarea bugetară.

„I-am spus foarte clar (preşedintelui Klaus Iohannis - n.r.) că vom aloca toate resursele financiare pentru ca niciun român să nu aibă de suferit. Sigur că pentru asigura aceste sume, va creşte deficitul, dar ne asumăm această creştere de deficit, pentru că nu avem aici de ales. Este clar că toate aceste sume de bani care sunt indispensabile pentru a nu pune în pericol veniturile sau calitatea vieţii pentru categorii, multe dintre aceste categorii vulnerabile, toate aceste sume de bani le vom asigura prin rectificarea bugetară”, a mai subliniat Orban.

La rândul său, Klaus Iohannis i-a transmis premierului, potrivit lui Ludovic Orban, că nimeni nu trebuie să sufere, chiar dacă bugetul a fost „prost croit” în perioada PSD.

„Domnul preşedinte a spus foarte clar că toate aceste resurse financiare trebuie asigurate şi că nimeni nu trebuie să aibă de suferit, chiar dacă bugetul a fost prost croit. S-au generat cheltuieli aiuristice, cum e Fondul de Dezvoltare şi Investiţii care a fost practic o formă chiar de mită către primari, din nişte bani care nu există, în care s-au semnat nişte contracte, s-au aprobat nişte lucrări fără niciun fel de procedură şi fără niciun fel de criteriu. Şi o serie de alte cheltuieli care au fost dimensionate pe baza unor venituri inexistente. Pot să vă spun că la capitolul venituri există un minus de aproximativ 10 miliarde faţă de dimensiunea veniturilor, aşa cum a fost proiectată ea în buget”, a conchis Orban.

Anterior, premierul a anunţat că Executivul va finaliza până marţi seara forma definitivă a ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară, el respingând informaţiile potrivit cărora vor fi reduse fondurile de la Educaţie, Transporturi şi din cofinanţarea pe fonduri europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici