OTP Bank scade pentru 3 luni cu până la 1,5 puncte marja creditelor în franci cu dobândă variabilă

OTP Bank România, una dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni, va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.

1315 afișări
Imaginea articolului OTP Bank scade pentru 3 luni cu până la 1,5 puncte marja creditelor în franci cu dobândă variabilă

OTP Bank scade pentru 3 luni cu până la 1,5 puncte marja creditelor în franci cu dobândă variabilă (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Francul s-a apreciat joi masiv faţă de euro şi astfel şi faţă de leu, după ce Banca Naţională a Elveţiei a decis să elimine plafonul minim de schimb valutar de 1,2 franci pe euro.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a urcat cu 58,72 de bani faţă de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elveţiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani şi jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.

Astfel, românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, dacă este luat în calcul cursul anunţat joi de BNR

Clienţii OTP Bank pot solicita această facilitate până la data de 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat iniţial contractul de credit.

Astfel, începând cu data de 16 ianuarie 2015, în urma unei analize care vizează istoricul clientului şi condiţiile actuale ale acestuia, clienţii vor putea beneficia de o reducere temporară cu până la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni.

"Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elveţian ne determină să reacţionăm rapid şi să adoptăm o măsură imediată de susţinere a clienţilor noştri care au contractat credite în această monedă. Eforturile noastre se îndreaptă către protecţia clienţilor faţă de consecinţele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evoluţia pieţei şi vom adopta măsuri suplimentare, în cazul în care va fi necesar", a declarat László Diósi, CEO OTP Bank România.

Reprezentanţii OTP Bank au precizat pentru MEDIAFAX că pentru această reducere de dobândă nu vor exista costuri suplimentare după cele 3 luni, banca urmând să suporte costul acestei micşorări temporare de marjă de dobândă.

Spre exemplu, în cazul unui credit de 50.000 de franci elveţieni, cu 240 de luni perioadă rămasă până la achitare şi dobândă de 6,5%, în locul unei plăţi lunare de 372,79 franci, reprezentând echivalentul a 1.613,7 lei la cursul BNR din 15 ianuarie (creştere cu 218,9 lei faţă de echivalentul din 14 ianuarie, când cursul era de 3,7415 lei/franc), în urmă diminuării de marjă valoarea plăţii lunare ar fi de 329,98 franci, reprezentând 1.428,38 lei la cursul BNR din 15 ianuarie (creştere cu 33,59 lei faţă de 14 ianuarie).

Diosi afirma la începutul lunii octombrie că OTP Bank România recomandă clienţilor cu credite în franci elveţieni să le păstreze în această monedă, întrucât cursul valutar va coborî în următorii ani, pe parcurs ce economia europeană se va întări, iar francul elveţian nu va mai acţiona ca monedă de refugiu.

"Creditele în franci sunt pe termen lung şi cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 franci/euro, potenţialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăţi. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 franci/euro. Recomand clienţilor să-şi păstreze creditele în franci pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potenţial pentru îmbunătăţire", declara Diosi pe 9 octombrie.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii BNR despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu.

OTP Bank România este subsidiară a grupului ungar OTP Bank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici