Peste 4.100 firme au intrat în insolvenţă în primele două luni ale anului

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a depăşit 4.100 în primele două luni ale anului, cu 35% peste nivelul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

130 afișări
Imaginea articolului Peste 4.100 firme au intrat în insolvenţă în primele două luni ale anului

Peste 4.100 firme au intrat în insolvenţă în primele două luni ale anului (Imagine: Mediafax Foto)

În luna februarie alte 2.022 firme au intrat în insolvenţă, uşor sub nivelul din ianuarie când 2.082 de societăţi au ajuns în situaţia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-şi plăti datoriile, reiese din datele furnizate ONRC la solicitarea MEDIAFAX. În primele două luni din 2008, 3.049 de firme au intrat în insolvenţă, din care 1.540 în ianuarie şi 1.509 în februarie.

Peste 40% din firmele care au intrat în insolvenţă în perioada ianuarie-februarie 2010 sunt din domeniul comerţului, peste 16% din industria prelucrătoare, în timp ce mai mult de 15% au fost din sectorul construcţiilor. Astfel, se păstrează trendul de anul trecut când aceste domenii au fost cele mai afectate de lipsa de fonduri.

Distribuţia pe judeţe poziţionează Bucureştiul pe primul loc după numărul firmelor care au nu au mai avut fonduri pentru a-şi achita datoriile, cu 594 de firme, fiind urmat de Cluj - 275 firme şi Bihor - 241.

Specialiştii în insolvenţă sunt de părere că numărul mare de insolvenţe de la începutul anului s-ar putea datora rezultatului protestului magistraţilor de anul trecut din cauza căruia un număr mare de dosare au fost amânate din 2009 pentru acest an. De asemenea, în opinia lor tot mai multe companii recurg la acest procedeu pentru a beneficia de efectele imediate ale legii respectiv stoparea executărilor silite sau a plăţii penalităţilor.

În 2009, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a crescut cu 25% la 18.421 faţă de nivelul de 14.724 din 2008.

Cele mai multe insolvenţe au fost înregistrate în ultimele două luni ale anului trecut, respectiv 2.115 în noiembrie şi 1.879 în decembrie.

În România sunt active circa un milion de firme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici