Piloţii Deutsche Lufthansa de pe cursele pe distanţe lungi intră marţi în grevă

Piloţii Deutsche Lufthansa de pe cursele pe distanţe lungi, din şi către Germania, intră marţi în grevă, după o pauză de şase luni a protestelor convenită de conducere şi sindicate în urma prăbuşirii unei aeronave a diviziei low-cost Germanwings, relatează Bloomberg.

316 afișări
Imaginea articolului Piloţii Deutsche Lufthansa de pe cursele pe distanţe lungi intră marţi în grevă

Piloţii Deutsche Lufthansa de pe cursele pe distanţe lungi intră marţi în grevă (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

La protestul care va avea loc marţi, între orele 8.00-23.59, vor participa piloţii aeronavelor A330, A340 şi Boeing 747, precum şi ai avioanelor cargo, a anunţat sindicatul Vereinigung Cockpit într-un comunicat.

Acţiunile de marţi se adaugă altor 12 acţiuni greviste care au fost organizate de piloţii Lufthansa din aprilie 2014, dintre care ultima a avut loc cu trei zile înainte de prăbuşirea intenţionată, de către un pilot, a unei aeronave Airbus, în Alpii francezi, pe 24 martie, în urma căreia 150 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Directorul general al Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat săptămâna trecută că este pregătit să suporte noi greve, pentru a impune schimbări care vor ajuta compania să concureze cu operatorii low-cost din Europa şi Golful Persic, pe cursele pe distanţe lungi.

Grevele au redus deja profitul operaţional al Lufthansa cu circa 300 de milioane de euro, iar Spohr a fost nevoit să reducă de două ori ţintele financiare ale grupului, în primul său an de mandat.

Acţiunea de marţi va afecta cursele intercontinentale, care sunt cele mai profitabile pentru operatorii aerieni, repetând o grevă din 21 martie care a dus la anularea a circa 74 de zboruri, respectiv majoritatea curselor programate.

Zborurile pe distanţe lungi sunt mai dificil de recuperat.

Septembrie este în general o lună profitabilă pentru transportatorii aerieni, sfârşitul sezonului de vacanţă coincizând cu creşterea călătoriilor de afaceri.

Sindicatul Vereinigung Cockpit s-a oferit în iulie să accepte creşterea vârstei de pensionare pentru personalul navigant, pentru reducerea costurilor, cu condiţia ca membrii conducerii să nu excludă un număr mai mare de piloţi din acordul colectiv negociat.

Spohr nu acceptă însă această propunere, întrucât vrea să transfere o parte din piloţii care operează pe cursele pe distanţe scurte la brandul regional al grupului, Eurowings. Acest brand va opera ca o divizie low-cost, iar media de salarizare va fi mai mică.

Directorul general a înfiinţat totodată o sucursala a Eurowings în Austria, unde sindicatul german nu are competenţe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici