Pogea admite că TVA ar putea creşte

Guvernul are în vedere pentru 2010 o reformă a veniturilor, pentru a majora nivelul contribuţiilor vărsate la buget, în care pot fi păstrate cota unică, impozitul pe profit şi impozitul pe venit, o decizie în privinţa TVA urmând însă să fie luată în funcţie de sustenabilitatea deficitului bugetar.

13 afișări
Imaginea articolului Pogea admite că TVA ar putea creşte

Ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Putem avea avea în vedere inclusiv o reformă a veniturilor, pentru că România are unul din cele mai scăzute niveluri al veniturilor publice din PIB, de aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru care ajung în jur de 40%. Va trebui să facem această consolidare fiscală, iar dacă va trebui să luăm una dintre măsuri, vom păstra în continuare cota unică, impozitul pe profit, impozitul pe venit, pentru că ele au fost cele care au îmbunătăţit conformarea voluntară la plată a obligaţiilor şi au stimulat atractivitatea investiţională. Dacă este posibil ca din una dintre taxe, în special TVA, să ne rezulte că avem un deficit, o vom prezenta public", a spus Pogea.

El a arătat că proiectul de buget pentru anul viitor nu este construit la acest moment pe o creştere a TVA.

"Vom vedea dacă nivelul de deficit pe care l-am angajat este sustenabil cu actualele venituri şi cu actualul nivel de taxare. Noi credem că vom reuşi să luăm celelalte măsuri de ajustare a cheltuielilor şi să menţinem un deficit la nivelul de 5,9%, cum ne-am angajat. România nu îşi permite mulţi ani de acum înainte să lucreze cu deficite de 7-8% din PIB", a arătat ministrul Finanţelor.

Preşedintele Traian Băsescu a admis, luni, într-o discuţie cu uşile închise cu investitorii străini, că TVA ar putea fi majorată din 2010, el declarând, potrivit unor surse participante la întâlnire, citate de "Ziarul Financiar", că preferă creşterea TVA majorării cotei unice de impozitare.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici