Ponta: Firma lui Isărescu plăteşte taxe mai mari pentru că are profit mai mare

Premierul Victor Ponta susţine că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, plăteşte taxe mai mari la stat pentru că firma la care este acţionar are profit mai mare, aşa cum au toate companiile din România, el susţinând că nu s-a schimbat nicio taxă care priveşte mediul de afaceri.

938 afișări
Imaginea articolului Ponta: Firma lui Isărescu plăteşte taxe mai mari pentru că are profit mai mare

Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Victor Ponta a afirmat, miercuri, la Giurgiu, răspunzând unei întrebări, că guvernatorul Băncii Naţionale a României plăteşte taxe mai mari la stat pentru că firma la care este acţionar are profit mai mare "cum de altfel au toate companiile din România", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Domnul Isărescu spune că plăteşte taxe mai mari pentru că are profit mai mare, că nu s-a schimbat, după cum ştiţi, nici cota unică de 16 la sută, nu s-a schimbat nicio altă taxă care priveşte mediul de afaceri. Are profit mai mult, cum de altfel au toate companiile din România şi atunci, sigur, 16 la sută când e profitul mai mare acesta-i un semn bun, că merge şi afacerea domnului Isărescu şi a celorlalţi. Ceea ce spunea domnul Isărescu, şi-i mulţumesc pentru sprijin, este faptul că trebuie să ne batem pentru cele două măsuri importante şi anume scutirea de impozit a profitului reinvestit şi aceasta este deja adoptată, intră în vigoare de la 1 iulie şi cealaltă este reducerea contribuţiei la asigurări sociale cu cinci puncte procentuale", a afirmat Victor Ponta.

Premierul a precizat că, dacă va avea şi sprijinul mediului de afaceri din România şi sprijin din partea BNR la negocierile cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, sunt "şanse mult mai mari să obţină şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale".

Ponta a mai spus că ideea potrivit căreia persoanele fizice autorizate ar urma să plătească CAS este "o poveste care apare o dată pe an" şi că documentul transmis către FMI şi care face referire la acest lucru este "scrisoarea către FMI de acum un an, care stabileşte o strategie pentru 2017, pentru integrarea în euro".

"Nu se modifică nicio taxă privind persoanele fizice autorizate şi, după cum v-am mai spus, singura modificare în ceea ce priveşte fiscalitatea este cea referitoare la reducerea contribuţiilor de asigurări sociale", a spus premierul.

Victor Ponta a precizat că o astfel de măsură privind plata CAS de către persoanele fizice autorizate nu se va aplica nici anul acesta şi nici anul viitor.

"După aceea o să vină domnul Băsescu prim-ministru cu doamna Udrea preşedinte şi o să vă pună din nou toate taxele şi o să vă taie salariile şi pensiile", a adăugat Ponta.

El şi-a luat, de asemenea, "angajamentul ferm" că atât timp cât va fi prim-ministru "nu se va tăia cu niciun leu nicio pensie şi niciun salariu de la buget".

Guvernatorul BNR spune că fiscalitatea este chiar mai împovărătoare decât în urmă cu doi ani şi a dat ca exemplu, în lei vechi, suma pe care firma la care este acţionar a trebuit s-o achite la stat într-un singur trimestru, adăugând că ajustarea fiscală şi externă trebuia să fie suportată de cineva.

"Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a uşurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepţie şi poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar aşa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne uşurează acum cu profitul neinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului", a afirmat marţi guvernatorul Mugur Isărescu.

Oficialul BNR crede că aceste nemulţumiri au ajuns şi la Guvern şi speră că atât scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cât şi reducerea CAS să dea o gură de oxigen mediului de afaceri.

Isărescu spune că prin relaxarea politicii fiscale se va scoate la lumină o parte din economia gri, inclusiv locurile de muncă la negru, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra bugetului, aşa cum s-a întâmplat şi în 2000, când a fost redus impozitul pe profit de la 40% la 25%, iar încasările s-au dublat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici