Ponta: TVA ar trebui redusă treptat, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%"

Nivelul taxei pe valoarea adăugată ar trebui redus treptat, pe măsură ce scăderea este sustenabilă din punct de vedere bugetar, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%", a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

620 afișări
Imaginea articolului Ponta: TVA ar trebui redusă treptat, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%"

Ponta: TVA ar trebui redusă treptat, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%" (Imagine: Shutterstock)

Întrebat de jurnalişti cum comentează estimarea Fondului Monetar Internaţional conform căruia o majorare cu un punct procentual a taxei pe valoarea adăugată ar aduce mai mulţi bani la buget.

"Părerea mea şi a economiştilor este că una dintre marile lovituri pe care le-a primit economia românească a fost creşterea TVA cu cinci puncte procentuale într-o săptămână, când s-a dat decizia şi a şi crescut, aşa încât nu cred că mai trebuie să creştem TVA, ci dimpotrivă, în mod treptat şi pe măsură ce este sustenabil din punct de vedere bugetar, trebuie să ajungem în 2016 înapoi la 20% TVA", a spus Ponta.

El a arătat că TVA este o resursă importantă şi stabilă pentru buget, dar este o taxă "împărţită incorect", deoarece afectează în egală măsură atât persoanele cu venituri mari, cât şi pe cele cu venituri reduse, având un impact în special asupra persoanelor cu venituri medii şi mici, care reprezintă 90% din populaţia României.

Potrivit unui raport publicat marţi de FMI, România ar trebui să crească baza de contributori şi nivelul ratelor, iar în lipsa unor reforme substanţiale chiar să opereze majorări ale cotei unice sau TVA, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de sănătate în următoarele decenii.

Creşterea TVA cu un punct procentual ar aduce în plus la buget aproximativ 2 miliarde de lei anual. Experţii FMI notează însă că nivelul TVA din România este aproape de pragul maxim din UE, ceea ce sugerează că o astfel de măsură nu este operabilă.

La sfârşitul lunii iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, creşterea fiind aplicată începând cu luna iulie a aceluiaşi an.

În Uniunea Europeană, doar Ungaria, Suedia şi Danemarca au cota TVA peste nivelul din România. Anul trecut, încasările din TVA au reprezentat 23,3% din veniturile bugetului general consolidat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici