Prefectul de Argeş: Oltchim şi Arpechim ar putea fi privatizate la pachet, cu investitor strategic

Prefectul de Argeş, Cristian Soare, spune că există două variante de salvare a rafinăriei şi petrochimiei de la Piteşti, una fiind "privatizarea la pachet" a Oltchim şi Arpechim, cu un "investitor strategic", iar cea de-a doua ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu, independent de Arpechim.

547 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Argeş: Oltchim şi Arpechim ar putea fi privatizate la pachet, cu investitor strategic

Prefectul de Argeş: Oltchim şi Arpechim ar putea fi privatizate la pachet, cu investitor strategic (Imagine: Ionel Iancu/Mediafax Foto)

Potrivit prefectului Cristian Soare, soluţiile au fost analizate luni, la o întâlnire a reprezentanţilor administraţiei şi sindicatului de la Divizia petrochimică Bradu cu parlamentarii de Argeş şi autorităţile judeţene.

"Una dintre soluţiile identificate ar fi privatizarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim, prin găsirea unui investitor strategic. (...) O altă variantă ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu fără repornirea rafinăriei Arpechim. Poate fi o soluţie ca Divizia petrochimică Bradu să repornească fără să se ţină cont de repornirea rafinăriei şi să poată fi dusă pe profit. Pentru punerea în practică a celei de-a doua variante ar fi necesară o finanţare de 10 milioane de euro pentru repornirea instalaţiilor şi de 50 de milioane de euro pentru începerea producţiei", a spus prefectul.

El a precizat că aceste soluţii urmează să fie discutate şi cu reprezentanţii Ministerului Economiei.

"Am trimis deja o adresă către ministrul Varujan Vosganian, pentru ca o echipă formată din specialişti în petrochimie, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, parlamentari, să fie primită pentru o discuţie privind viitorul Arpechim. Domnul ministru Vosganian trebuie să aleagă dintre variantele pe care sunt convins că le cunoaşte, pentru a putea să o găsească pe cea mai bună dintre ele", a declarat prefectul Cristian Soare.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că rafinăria Aropechim va fi demolată dacă nu va putea fi vândută.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirmă că OMV Petrom nu va demola Arpechim Piteşti, aşa cum a anunţat joi conducerea companiei petroliere, ci va sta "la dispoziţia" Guvernului în măsura în care statul va găsi o soluţie de integrare a rafinăriei cu combinatul chimic Oltchim.

Vosganian a adăugat că Mariana Gheorghe i-a spus că susţine eforturile statului privind restructurarea industrială.

"Abia după ce găsim o soluţie antreprenorială, economică pentru Oltchim (...) ne încumetăm să pornim discuţiile şi cu OMV Petrom pentru Arpechim", a mai spus Vosganian.

Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă.

OMV Petrom a anunţat de mai mulţi ani că rafinăria Arpechim nu face parte din activitatea de bază a companiei şi că vrea să vândă unitatea.

Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici