Preţurile au scăzut uşor în luna mai. Care sunt produsele cu cele mai mari ieftiniri

Preţurile de consum au scăzut cu 0,04% în luna mai, iar inflaţia anuală a coborât la 0,94%, reprezentând un minim istoric, pe fondul ieftinirii alimentelor de bază, precum şi a unor tarife la unele servicii, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

310 afișări
Imaginea articolului Preţurile au scăzut uşor în luna mai. Care sunt produsele cu cele mai mari ieftiniri

Preţurile au scăzut uşor în luna mai. Care sunt produsele cu cele mai mari ieftiniri (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

Inflaţia anuală a coborât astfel de la nivelul de 1,21% atins în aprilie, care a reprezentat cel mai ridicat nivel din acest an, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, când preţurile de consum au urcat cu numai 0,11%.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (iunie 2013 – mai 2014) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2012 – mai 2013), determinată pe baza IPC (indicele preţurilor de consum) este 2,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%, se arată într-un comunicat publicat joi de INS.

În luna mai, cele mai importante scăderi de preţuri au fost înregistrate la ouă (-4%), zahăr (-3,06%) şi legume (-1,29%), completate de ieftiniri uşoare la anumite servicii, respectiv chirii, transportul urban, transpoturile aeriene şi serviciile de telefonie.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost operate la fructe proaspete (5,94%) şi cartofi (1,93%).

BNR a revizuit în luna mai prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioară a intervalului de variaţie de 2,5% plus minus un punct procentual. Pe de altă parte, mulţi analişti anticipează ratarea ţintei de inflaţie, sau încadrarea la limită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici