Producătorii de ţigări îi cer lui Cioloş amânarea cu 6 luni a conformării la directiva tutunului

Producătorii de ţigări i-au cerut premierului Dacian Cioloş amânarea cu şase luni a termenului de conformare a producţiei la noile prevederi din Directiva tutunului, arătând că în caz contrar există riscul blocării pieţei.

Producătorii de ţigări îi cer lui Cioloş amânarea cu 6 luni a conformării la directiva tutunului

Reprezentanţii industriei tutunului (British American Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris Romania) i-au transmis vineri o scrisoare premierului referitor la procesul de transpunere a Directivei 2014/40/UE. Aceştia explică faptul că ei au cerut încă din 2014 transpunerea cât mai rapidă a directivei, dar că acum au nevoie de şase luni pentru conformarea fabricaţiei.

În cursul întâlnirii din 21 ianuarie cu comitetul inter-ministerial responsabil de transpunere, reprezentanţii companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris au solicitat „prorogarea termenului de fabricaţie, la şase luni de la data la care legea va intra în vigoare”.

”Considerăm că este evident faptul că industria tutunului a acţionat consecvent, în deplină transparenţă şi cu bună credinţă, dorind conformarea la data indicată de textul Directivei”, spun oficialii din industria tutunului, în scrisoarea trimisă premierului.

Companiile de tutun cer încă din aprilie 2014 şi spun că transpunerea a fost întârziată atât de mult încât acum nu se pot conforma termenului de 20 mai 2016.

În plus, afirmă reprezentanţii companiilor de tutun, statul pierde lunar 230 milioane euro, reprezentând taxe şi contribuţii, dacă nu se acceptă amânarea cu şase luni a transpunerii directivei, din cauză că nu vor putea nici să producă, dar nici să vândă, iar piaţa s-ar bloca.

„Subliniem, de la bun început, că dorim să ne conformăm prevederilor Directivei, a cărei transpunere am solicitat-o oficial, în mod repetat, pe parcursul ultimului an şi jumătate. La fel ca orice altă industrie, avem nevoie, însă, de minimum şase luni pentru adaptarea proceselor de producţie. Noile cerinţe privesc atât produsul, cât şi ambalajele, drept urmare este necesară achiziţionarea de noi maşini, utilaje şi materiale”, spun companiile de tutun.

Avertismentele de sănătate vor reprezenta 65% din suprafaţa pachetului, pe faţă şi pe spatele pachetului. În prezent, avertismente sub formă de text sunt de 30% pe faţă şi de 40% plus un chenar pe cealaltă faţă.

În 2014, industria tutunului a virat la buget peste 2,7 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. În acest domeniu lucrează aproape 4.000 de angajaţi, iar circa 60% din producţia fabricilor din România este exportată.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 4 comentarii
Taguri:
TIGARI ,
DIRECTIVA ,
COMENTARII
  • corect e sa scoata si accizele 3 feb 2016

    sunt de accord cu interzicerea fumatului, Eu, ca si cetatean cer scoaterea accizelor!

  • mahatma 31 ian 2016

    NU NU NU! aplicati odata legea! Nu vreau sa mai respir fum de tigara.

  • marin 31 ian 2016

    De ce? Le scade PROFITUL.? Legea sa se aplice ca de aceea e LEGE

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”