Promisiunea lui Dragnea: Deficitul va fi anul acesta sub 3%

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, că îşi menţine estimarea privind încadrarea deficitului bugetar în limita a 3%, afirmând că oficialii Comisiei Europeane nu au prezentat previziuni reale.

428 afișări
Imaginea articolului Promisiunea lui Dragnea: Deficitul va fi anul acesta sub 3%

”Eu nu vreau să intru în conflict cu Comisia Europeană (...), dar vreau să spun cu foarte mare respect că în toţi anii precedenţi Comisia Europeană - ăsta e şi rolul acestei instituţii să fie foarte grijulie şi să tragă semnale de alarmă – a avut mereu previziuni şi de o creştere economică mai mică decât s-a dovedit că a fost în realitate şi un deficit mai mare decât a fost în realitate. Noi ne menţinem punctul nostru de vedere pentru că este bazat pe analize şi pe cifre serioase – că deficitul va fi anul acesta sub 3 %, undeva 2,96, 2,98. Şi anul trecut era acelaşi tip de discuţii că deficitul va sări de 3 %, dar s-a dovedit că în final a fost sub 3%”, a declarat Liviu Dragnea.

Comisia Europeană (CE) a publicat joi varianta de primăvară a prognozelor macroeconomice, document din care reiese menţinerea estimării de creştere a PIB la 4,5% în România, dar şi un avertisment că deficitul bugetar ar putea creşte semnificativ din cauza majorărilor salariale în sectorul public.

Pentru anul 2019, prognoza CE de creştere economică pentru România a fost revizuită în jos, de la 4% în varianta de iarnă a prognozei (publicată în februarie) la 3,9% în varianta actuală.

„Se estimează că creşterea PIB-ului real va încetini în 2018, dar va rămâne robustă. Piaţa muncii se aşteaptă să rămână rigidă pe parcursul orizontului de prognoză. Inflaţia a crescut la sfârşitul anului 2017 şi prognoza arată că va continua să crească, în continuare, în 2018, înainte de a se tempera, într-o oarecare măsură, în 2019. Se preconizează că deficitul bugetar va creşte semnificativ, în mare parte din cauza majorărilor salariale din sectorul public”, notează autorii prognozei.

„În 2018, deficitul bugetului general este proiectat să crească la 3,4% din PIB. Legislaţia salarială, adoptată în vara anului 2017, a majorat salariile publice brute cu 25% în ianuarie 2018 şi conţine creşteri suplimentare pentru medici şi profesori”, se mai arată în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici