Propunere Comisia Europeană: În dezbaterile de politică fiscală ale UE deciziile să se ia cu majoritate calificată

Comisia Europeană (CE) a lansat marţi dezbaterea privind reformarea procesului decizional în anumite domenii ale politicii fiscale a Uniunii Europene (UE), care în prezent necesită unanimitate în rândul statelor membre, potrivit unui comunicat de presă.

133 afișări
Imaginea articolului Propunere Comisia Europeană: În dezbaterile de politică fiscală ale UE deciziile să se ia cu majoritate calificată

Propunere Comisia Europeană: În dezbaterile de politică fiscală ale UE deciziile să se ia cu majoritate calificată

„Adesea, unanimitatea nu poate fi atinsă cu privire la iniţiativele fiscale cruciale şi poate duce la întârzieri costisitoare şi la politici sub nivelul optim. Comunicarea publicată astăzi propune o foaie de parcurs pentru trecerea progresivă şi orientată la votul cu majoritate calificată (VMC) în cadrul procedurii legislative ordinare în anumite domenii ale politicii fiscale comune a UE, precum este deja cazul pentru majoritatea altor domenii de politică ale UE. Această posibilitate este prevăzută de tratatele UE”, scrie în comunicatul de presă al CE.

În cadrul votului cu majoritate calificată, statele membre ar fi în măsură să ajungă la compromisuri mai rapide, mai eficace şi mai democratice în materie de fiscalitate, valorificând întregul potenţial al acestui domeniu de politică, conform aprecierilor CE.

„De asemenea, în cadrul procedurii legislative ordinare, deciziile fiscale ar beneficia de contribuţii concrete din partea Parlamentului European, asigurându-se astfel o mai bună reprezentativitate a opiniilor cetăţenilor şi o responsabilitate crescută”, au mai susţinut reprezentanţii CE în favoarea noii propuneri.

Comisia nu propune nicio modificare a competenţelor UE în domeniul fiscal sau a drepturilor statelor membre de a stabili după cum consideră de cuviinţă cotele de impozitare a persoanelor fizice sau a întreprinderilor. În schimb, scopul este de a permite statelor membre să îşi exercite mai eficient suveranitatea deja partajată, astfel încât provocările comune să poată fi abordate mai rapid, potrivit comunicatului de presă citat.

„Economiile noastre din ce în ce mai globalizate au nevoie de sisteme fiscale moderne şi ambiţioase. Rămân în continuare un susţinător ferm al trecerii la votul cu majoritate calificată şi la un rol mai important al Parlamentului European privind viitorul comun al impozitării în Uniunea noastră”, a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. Acesta a solicitat în recentul său discurs privind Starea Uniunii trecerea la votul cu majoritate calificată în domeniul fiscal.

UE a avut un rol în politica fiscală încă de la originile Comunităţii, în urmă cu şase decenii, dar, dacă în anii 1950 unanimitatea celor şase state membre avea un sens în acest domeniu, în prezent ea nu mai este justificată, a remarcat comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.

„Regula unanimităţii în domeniul fiscal pare din ce în ce mai mult a fi anacronică din punct de vedere politic, problematică din punct de vedere juridic şi contraproductivă din punct de vedere economic. Ştiu foarte bine cât de sensibil este acest aspect, dar nu înseamnă că nu putem discuta pe această temă. Aşadar, să lansăm dezbaterea chiar astăzi”, a mai declarat Moscovici.

Din pricina regulii unanimităţii, unele propuneri-cheie în materie de creştere, competitivitate şi echitate fiscală în cadrul pieţei unice au fost blocate timp de mai mulţi ani, în timp ce, până în prezent, PE, ales în mod democratic, a avut doar un rol consultativ în procesul decizional, potrivit comunicatului de presă citat.

„Abordarea prezentată astăzi ar insufla un nou dinamism şi ar revitaliza procesul decizional în acest domeniu, într-un moment în care viitorul impozitării a devenit o problemă arzătoare pentru comunitatea internaţională. Depăşirea dificultăţilor inerente cadrului actual ar consolida reputaţia UE de lider mondial în elaborarea de soluţii realiste la provocările în materie de politică fiscală din secolul 21”, au subliniat reprezentanţii CE.

În comunicarea de marţi, CE le-a solicitat liderilor UE, PE şi altor părţi interesate să evalueze o evoluţie treptată, în patru etape, către luarea de decizii pe baza VMC.

În etapa 1, statele membre ar conveni asupra trecerii la luarea de decizii cu majoritate calificată în cazul măsurilor de îmbunătăţire a cooperării şi a asistenţei reciproce între statele membre în combaterea fraudei fiscale, a evaziunii fiscale, precum şi în cazul iniţiativelor administrative pentru întreprinderile din UE, precum obligaţiile de raportare armonizate.

„Aceste măsuri sunt, de obicei, salutate de toate statele membre, dar sunt susceptibile să rămână blocate din motive care nu au legătură cu chestiunile în cauză”, au menţionat reprezentanţii CE.

În aceeaşi ordine de idei, etapa 2 ar introduce VMC ca instrument util pentru avansarea măsurilor în care fiscalitatea sprijină alte obiective de politică, de exemplu, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului sau ameliorarea sănătăţii publice.

„Comunicarea de astăzi propune ca statele membre să decidă rapid să conveargă spre o decizie privind punerea în aplicare a etapelor 1 şi 2. Utilizarea votului cu majoritate calificată în cadrul etapei 3 ar contribui la modernizarea normelor UE deja armonizate, precum normele privind TVA-ul şi accizele. Accelerarea procesului decizional în aceste domenii ar permite statelor membre să ţină pasul cu cele mai recente evoluţii tehnologice şi cu ultimele evoluţii ale pieţei, spre avantajul atât al statelor membre, cât şi al întreprinderilor din UE”, au subliniat reprezentanţii CE.

Etapa 4 ar permite trecerea la VMC pentru proiecte fiscale majore, cum ar fi baza fiscală consolidată comună a societăţilor (CCCTB) şi un nou sistem de impozitare a economiei digitale, care sunt necesare urgent pentru a asigura o impozitare echitabilă şi competitivă în UE. În special, CCCTB progresează încă foarte lent din pricina regulii unanimităţii.

„Comunicarea de astăzi propune ca statele membre să aibă în vedere punerea în aplicare a etapelor 3 şi 4 până la sfârşitul anului 2025. Acţiunile în domeniile menţionate ar fi posibile în temeiul aşa-numitei «clauze pasarelă» [articolul 48 alineatul (7) din TUE] prevăzute în tratatele UE, care permite trecerea la votul cu majoritate calificată şi la procedura legislativă ordinară în anumite circumstanţe. Nu este necesară nicio modificare a tratatelor UE”, au punctat reprezentanţii CE.

CE invită statele membre ale UE, PE şi toate părţile interesate să se implice în mod constructiv în dezbaterea privind votul cu majoritate calificată în politica fiscală a UE şi să definească în timp util o abordare pragmatică pentru punerea sa în aplicare. În special, liderii UE sunt invitaţi să sprijine foaia de parcurs propusă marţi şi să adopte la timp decizii cu privire la utilizarea dispoziţiilor juridice relevante prevăzute în tratate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici