Reactorul 1 de la CNE Cernavodă va fi oprit planificat, preventiv, din cauza vremii

SN Nuclearelectrica SA a decis, „în mod conservativ”, desincronizarea de la Sistemul Energetic National a Unităţii 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, relatează corespondentul MEDIAFAX.

563 afișări
Imaginea articolului Reactorul 1 de la CNE Cernavodă va fi oprit planificat, preventiv, din cauza vremii

Reactorul 1 de la CNE Cernavodă va fi oprit planificat, preventiv, din cauza vremii (Imagine: nuclearelectrica.ro)

Decizia a fost luată pentru a preveni o situaţie asemănătoare celei înregistrată la sfârşitul săptămânii trecute, când reactorul a fost deconectat automat din cauza unei perturbaţii în sistem, produsă din cauza condiţiilor atmosferice severe din zona Dobrogei.

Potrivit SNN, desincronizarea controlată şi planificată a Unităţii 1 CNE Cernavodă se va produce marţi noapte, începând cu ora 22.00, „pentru efectuarea unor lucrări de desensibilizare a sistemului de excitaţie al generatorului reactorului, pentru a evita eventuale declanşări automate ale sistemului pe fondul unor perturbaţii meteo, aşa cum s-a întâmplat în datele de 8 noiembrie 2016, respectiv 06 ianuarie 2017. Concret, lucrarea constă în implementarea unei modificări a sistemului de excitaţie al generatorului Unităţii 1, prin înlocuirea unei cartele electronice cu o cartela de tip nou, reproiectată, care filtrează mai eficient perturbaţiile induse de condiţiile meteo severe. Lucrările de desensibilizare a sistemului de excitaţie vor avea o durată aproximativă de opt ore şi Unitatea 1 va fi resincronizată la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de 11 ianuarie”.

Reprezentanţii SNN au precizat că, anterior adoptării deciziei opririi planificate, s-au asigurat că la noapte nu va exista un impact negativ al acestei opriri asupra funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, necesarul de consum fiind asigurat.

„Lucrările la sistemul de excitaţie al generatorului se vor desfăşura conform procedurilor centralei, fără impact advers asupra personalului, securităţii centralei, populaţiei şi mediului înconjurător”, mai precizează sursele citate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici