Regiunea Centru va pierde 100 milioane euro din sumele nerambursabile alocate prin Programul Regio

Regiunea Centru va pierde peste 100 de milioane de euro din sumele nerambursabile alocate prin Programul Regio, ceea ce înseamnă peste 20 la sută din totalul finanţărilor, din cauză că beneficiarii unor proiecte nu au cheltuit sumele alocate în termenul impus, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Regiunea Centru va pierde 100 milioane euro din sumele nerambursabile alocate prin Programul Regio

Potrivit unui comunicat dat publicităţii, vineri, de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, la nivelul regiunii au fost decontate 337 de milioane de euro din Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, astfel încât instituţia a încheiat activităţile din programul Regio pentru anul 2015 cu un grad de absorbţie de aproape 71 la sută.

Potrivit sursei citate, ultima zi a anului trecut a reprezentat termenul limită pentru efectuarea cheltuielilor eligibile în proiecte, iar până la sfârşitul lunii februarie 2016, toţi beneficiarii care mai au proiecte în derulare şi au mai făcut plăţi în cadrul proiectelor trebuie să depună la ADR Centru cererile de rambursare pentru a primi, după verificare, sumele nerambursabile solicitate.

”După ce vom primi şi aceste cereri de rambursare de la beneficiarii ce mai au în derulare proiecte Regio, vom putea afla care este gradul de absorbţie la nivelul Regiunii Centru, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Considerăm că acesta va fi de circa 80 la sută, datorită faptului că în 31 decembrie mai erau cereri de rambursare în lucru şi alte cereri vor mai veni până la finele lunii februarie. Ţinând cont de toate datele furnizate de beneficiari, cu privire la cheltuielile eligibile solicitate spre decontare în perioada decembrie 2015 – februarie 2016, fondurile care se vor rambursa în perioada următoare se ridica la un procent de circa 8 la sută din bugetul alocat regiunii. Aceste sume se vor aduna la procentul deja atins, de peste 70 la sută”, a spus Simion Creţu, director general ADR Centru, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit datelor centralizate de ADR Centru, la nivelul regiunii au fost depuse pe Programul Regio 1.200 de proiecte, din care au fost contractate 499 de proiecte, prin care s-au solicitat sume nerambursabile de 590,15 milioane euro.

În cazul în care estimările reprezentanţilor ADR Centru se vor concretiza şi se va ajunge la un grad de absorbţie între 75 şi 80 la sută, la nivelul regiunii se vor pierde totuşi peste 100 de milioane de euro, bani care, potrivit instrucţiunilor transmise până acum la nivel naţional, ar trebui să fie suportaţi de beneficiari pentru a-şi putea termina proiectele.

Pentru perioada 2014-2020, ADR Centru va gestiona la nivel regional un buget de peste 700 milioane euro, prin care vor continua investiţiile în mediul urban, atât în oraşele mai mici, cât şi în reşedinţele de judeţ, în infrastructura socială, medicală, educaţională sau pentru persoanele defavorizate, dar şi în turism şi mediul de afaceri, precum şi pentru creşterea eficienţei energetice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 0 comentarii
Taguri:
REGIO ,
FONDURI ,
COMENTARII

Nu exista comentarii

COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT