Reuniunea board-ului FMI privind acordul cu România a fost amânată

Reuniunea board-ului Fondului Monetar Internaţional (FMI) în care va fi analizat acordul stand-by cu România, programată pentru 28 iunie, a fost amânată, Fondul analizând în prezent impactul deciziei Curţii Constituţionale asupra măsurilor de reducere a cheltuielilor propuse de Guvernul de la Bucureşti.

93 afișări
Imaginea articolului Reuniunea board-ului FMI privind acordul cu România a fost amânată

Reuniunea board-ului FMI privind acordul cu România a fost amânată(Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

Amânarea reuniunii a fost anunţată de către şeful misiunii FMI de evaluare a acordului FMI cu România, Jeffrey Franks.

Acesta a arătat că măsurile afectate de decizia Curţii Constituţionale reprezentau o parte importantă din modificările la acordul stand-by.

"În aşteptarea identificării măsurilor alternative, reuniunea board-ului pentru cea de-a patra evaluare a acordului stand-by, programată pentru 28 iunie, a fost amânată. Discuţiile privind măsurile alternative sunt deja avansate şi suntem încrezători că vor putea fi prezentate în board foarte repede", a spus Franks.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional discută 6-7 variante de menţinere a deficitului bugetar în limita a 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe prevăd creşteri de taxe, fără ca la acest moment să se discute şi de impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, potrivit reprezentantului României la FMI.

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va prezenta FMI mai multe variante de creştere a TVA combinate cu impozitarea suplimentară a pensiilor mari şi creşterea contribuţiilor de asigurări sociale, o decizie finală privind nivelul noilor taxe urmând să fie luată după răspunsul Fondului.

Curtea Constituţională a decis vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

O misiune FMI s-a aflat, la sfârşitul lunii aprilie-începutul lunii mai, la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri, consiliul director al FMI urma să decidă în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.

Franks a declarat atunci că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.

Şeful misiunii FMI nu excludea nici posibilitatea ca România să primească din nou două tranşe cumulate, respectiv a cincea şi a şasea, în cazul în care implementarea măsurilor agreate cu Guvernul va întârzia foarte mult.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici