Rezervele BNR au scăzut cu 1,2 mld. euro în august

Rezervele valutare la BNR au scăzut în luna august cu 1,18 miliarde euro, la 32,17 miliarde euro, pe fondul unor rambursări de datorii însumând 1,47 miliarde euro, provenite din rate către FMI şi o emisiune de obligaţiuni în valută ajunsă la scadenţă.

257 afișări
Imaginea articolului Rezervele BNR au scăzut cu 1,2 mld. euro în august

Rezervele BNR au scăzut cu 1,2 mld. euro în august (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În luna august, BNR a consemnat intrări de 888 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

În acelaşi timp, ieşitile au totalizat 2,07 miliarde euro, rezultate din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc a noua şi a zecea rambursare de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (pentru care Banca Naţională a României a rambursat 835 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat 168 milioane echivalent euro), precum şi rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice scadentă pe data de 19 august 2013, în suma de 470 milioane euro, capital şi dobândă.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,5 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2013 au fost de 35,68 miliarde euro, faţă de 36,69 miliarde euro la 31 iulie 2013.

De la începutul anului, în contul datoriei publice în valută către Fondul Monetar Internaţional, Banca Naţională a României a rambursat, capital plus dobândă, 2,62 miliarde echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat 605 milioane echivalent euro.

Până la sfârşitul anului, în contul datoriei publice în valută către Fondul Monetar Internaţional, Banca Naţională a României urmează să plătească, capital plus dobândă, circa 1,29 miliarde echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice circa 414 milioane echivalent euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici