RMGC: Suntem dispuşi la orice discuţii, dar participaţia statului în proiect este deja competitivă

Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) sunt dispuşi la orice discuţii cu oficialii statului privind beneficiile din proiectul de la Roşia Montantă, dar participaţia României este deja "competitivă", a declarat joi directorul tehnic al companiei, Cecilia Szenesy.

292 afișări
Imaginea articolului RMGC: Suntem dispuşi la orice discuţii, dar participaţia statului în proiect este deja competitivă

RMGC: Suntem dispuşi la orice discuţii, dar participaţia statului în proiect este deja competitivă (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Suntem dispuşi la orice discuţii, dar deja participaţia statului este competivivă, având în vedere că 56% din beneficiile acestui proiect rămân în România. Acest procent de 56% este comparativ cu cele obţinute de ţări din Europa de vest", a afirmat Szenesy.

Solicitată să explice ce înţelege "prin 56% din beneficii", Szenesy a afirmat că acestea reprezintă tot ce va încasa statul român din taxe, impozite, redevenţe, precum şi sumele din vânzarea aurului şi argintului.

Echivalentul a 56% din beneficiile exploatării de la Roşia Montană este 4,2 miliarde dolari, potrivit unei prezentări a Ceciliei Szenesy. Potrivit acesteia, veniturile din vânzarea aurului şi argintintului de la Roşia Montană se ridică la 7,5 miliarde dolari.

Solicitat să spună la câte tone de aur va avea dreptul România din acest proiect, Dorin Găman, director în Ministerul Economiei, nu a răspuns.

"Este calculul făcut de investitor", a spus Găman, referindu-se la câştigul statului din proiectul de la Roşia Montană.

RMGC ia în calcul un preţ mediu al aurului de 900 dolar pe uncie. Szenesy a precizat că această cotaţie reprezinţă o medie a ultimilor ani, şi nu preţul actual al aurului pe pieţele internaţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a mers, în urmă cu o săptămână, la Roşia Montană, unde a declarat că proiectul de exploatare a aurului a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să îi doară capul".

De asemenea, Băsescu afirma în luna august că acordul pentru exploatarea aurului "trebuie făcut", dar "cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor".

RMGC este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) poate vinde în avans aurul şi argintul pe care le va extrage, pentru finanţarea operaţiunilor companiei, iar statul nu va încasa dividende atât timp cât Minvest Deva, acţionar minoritar, va avea datorii faţă de Gabriel Resources rezultate din majorări de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici