România a ratat din nou ţinta privind arieratele stabilită cu FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a acordat României o nouă derogare privind arieratele, Guvernul ratând ţinta stabilită în această privinţă cu instituţia financiară la fiecare evaluare de la începutul acordului actual, în primăvara anului trecut.

22 afișări
Imaginea articolului România a ratat din nou ţinta privind arieratele stabilită cu FMI

România a ratat din nou ţinta privind arieratele stabilită cu FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În completarea evaluării, Consiliul Director al FMI a aprobat şi cererea de derogare de la ţinta privind arieratele de la finele lunii decembrie, dar şi o derogare de disponibilitate a datelor pentru sfârşitul lunii decembrie privind criteriile de performanţă legate de deficitul bugetar, garanţiile guvernamentale şi ţinta privind inflaţia", se arată într-un comunicat al Fondului.

Practic, pentru finele lunii decembrie respectivele date nu erau finale, astfel că nu au putut fi luate în considerare pentru această evaluare, urmând să fie analizate cel mai probabil în cadrul misiunii FMI care vine la Bucureşti pe 25 ianuarie.

"Implementarea politicilor în cadrul acordului a rămas puternică, dar cu toate acestea procesul de eliminare a arieratelor a fost mai lent decât se anticipa. Autorităţile au adoptat măsuri structurale importante, cum ar fi reforma pensiilor, a salariilor publice şi adoptarea unui buget prudent pe 2011", a declarat în comunicat John Lipsky, first deputy managing director FMI.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat recent pentru MEDIAFAX că Guvernul şi-a îndeplinit ţinta de arirate pentru eliberarea următoarei tranşe de la FMI, deoarece la sfârşitul lunii noiembrie nivelul arieratelor era de 248 milioane lei, sub nivelul stabilit în scrisoarea de intenţie, de 250 milioane de lei.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a şasea evaluare a acordului cu România şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va acorda cea de-a şaptea tranşă din împrumut, de 905 milioane euro, bani care vor fi viraţi, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici