România apelează la ajutor european pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană

România apelează la ajutorul financiar al UE pentru fermierii români afectaţi de apariţia virusului pestei porcine africane şi de măsurile de intervenţie, a declarat luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, în Consiliul Uniunii Europene.

839 afișări
Imaginea articolului România apelează la ajutor european pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană

România apelează la ajutor european pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană

„Am socotit necesar, stimaţi colegi, să vă informez şi să mă folosesc de această întâlnire şi să solicit în numele ţării mele ajutor. De altfel, am transmis celor doi comisari europeni, domnului Phil şi Vytenis Andriukaitis, o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii români greu încercaţi de prezenţa acestui virus şi de măsurile radicale de intervenţie necesare a fi luate”, a precizat Ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului, sprijinul pentru instituirea de măsuri excepţionale vor include compensaţii pentru animalele ucise sau distruse din focare şi din exploataţiile contact, pentru pierderile suferite ca urmare a încetării producţiei de carne de porc pe o perioadă determinată, pentru produsele de origine animală distruse, precum şi pentru pierderile fermierilor generate de scăderea preţurilor pentru porcii din zonele afectate trimişi la abator.

De asemenea ministrul a mai precizat că ajutoarele vor viza şi costurile operaţionale legate de curăţire, dezinfecţie, transportul şi distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.

În discursul său, Petre Daea a precizat măsurile luate de stat în 2017, pentru răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României, atunci când virusul a fost depistat în ţări vecine, Ucraina sau Moldova.

„Ştiindu-se pericolul iminent prin prezenţa virusului în apropierea graniţelor, instituţiile statului român au luat măsurile de prevenţie stabilite şi au pus în stare de funcţiune structurile abilitate pentru prevenirea pătrunderii în ţară a acestuia. S-au aprobat acte normative cu putere de lege în Guvern şi Parlament, pentru a introduce cele mai potrivite măsuri în acest sens. Cu toate acestea, în data de 31 iulie 2017, am avut primul focar de pestă porcină africană pe teritoriul României într-o zonă apropiată, la 6 km de Ucraina”, a spus ministrul.

„Apariţia a fost explozivă şi deosebit de agresivă, numărându-se sute de focare şi contaminarea unei ferme cu 45.000 de capete, unde erau asigurate măsuri de biosecuritate ridicată. Apariţia virusului în această zonă a determinat autorităţile române să aplice măsuri suplimentare în regim de urgenţă, acte normative, mobilizări de forţă umană şi introducerea în dispozitiv a 11 instituţii cu atribuţii în domeniu şi efective din armată. Practic zona este sub control strict şi se acţionează pe baza planului de contingenţă”, a spus Petre Daea.

Potrivit ministrului Agriculturii, se fac zilnic analize, interpretări şi acţiuni concrete specifice fiecărei situaţii.

„La această dată în România sunt practic două zone cu intensitate maximă: judeţul Satu Mare, în nord-vestul ţării, şi judeţul Tulcea, în sud-estul ţării, amândouă aflate în vecinătatea Ucrainei. Acţionăm pentru menţinerea virusului în aceste zone apelând la măsuri specifice în vederea eradicării acestuia”, a precizat sursa citată.

„Sunt pierderi de tot felul, atât în plan financiar cât şi social, cu efecte imediate pe termen mediu şi lung, afectând şi încrederea consumatorilor. Băncile au devenit reticente în folosirea instrumentelor financiare pentru acest sector extrem de afectat în zonă. Vor fi probleme şi în aplicarea măsurilor de bunăstare a animalelor. România a intrat în această suferinţă făcând tot ce poate şi este în stare să facă”, a mai adăugat Petre Daea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici