România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE. Materialele de construcţii ne costă la fel de mult ca în Austria, dar avem salariile de şase ori ori mai mici

România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE, conform ultimelor date Eurostat. În ţara noastră există circa trei milioane de apartamente construite înainte de `89, majoritatea având nevoie urgentă de reparaţii, spune Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

2176 afișări
Imaginea articolului România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE. Materialele de construcţii ne costă la fel de mult ca în Austria, dar avem salariile de şase ori ori mai mici

Dar, pentru a putea să-şi renoveze locuinţa, 41% dintre români trebuie să facă economii, în vreme ce doar 29% pot miza pe venituri, conform unui studiu realizat recent de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.

De altfel, 84% dintre cei care au răspuns sondajului au menţionat cel puţin o problemă cu locuinţa, iar 91% au cumpărat cel puţin un produs necesar pentru reparaţii: vopsea, silicon, obiecte sanitare, gresie, faianţă, ciment etc. Cele mai mari probleme cu locuinţa apar în gospodăriile sărace, cu venituri sub 3000 de lei pe gospodărie.

Cu toate că preţul materialelor de construcţie folosite la renovarea caselor este similar cu cele din ţările din regiune, salariul brut mediu lunar în ţara noastră este de peste şase ori mai mic decât în Austria şi de aproape două ori mai mic decât în Slovacia.

Nu întâmplător, datele care rezultă din studiul IRSOP arată că majoritatea clienţilor Bauspar (sistemul de economisire-creditare) care au economisit pe o perioadă de cinci ani sunt la limita sărăciei si au venituri extrem de modeste.

Unul din trei clienţi au răspuns că nu au apelat la credit până acum pentru că nu puteau face faţă ratelor unui credit, se arată în sondajul IRSOP, efectuat pe un eşantion de 1.040 de clienţi ai celor două bănci de economisire-creditare care au economisit timp de cinci ani, dar nu au apelat până în prezent la un credit. Eşantionul este reprezentativ şi are o marjă de eroare de maximum +/-3%, la un nivel de încredere de 95%.

Cercetarea efectuată de IRSOP mai arată că, deşi nu au luat încă un credit pentru locuinţă, 78% din clienţi au folosit fondurile economisite si prima de stat pentru îmbunătăţirea conditiilor de locuit.

"Patru din cinci persoane au spus că nu puteau să-şi rezolve din salariu sau din pensie problemele locative în absenţa sistemului de economisire-creditare – BAUSPAR. De asemenea, 80% spun că deşi sunt eligibili pentru a lua un credit, preferă BAUSPAR", a precizat Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Reamintim că sistemul de economisire-creditare din România este în continuare blocat după ce Curtea de Conturi, în urma unui control, aceasta a constatat "acordarea nelegală a primei de stat pentru clienţi persoane fizice - copii minori care nu erau îndreptăţiţi să primească această primă de stat, prin încheierea de contracte de economisire - creditare cu părinţii acestora în calitate de reprezentanţi legali".

Lucian Anghel spune că proiectul de lege ce vizează sistemul de economisire-creditare din România şi care este aşteptat atât de băncile pentru locuinţe, cât şi de populaţie, a fost aprobat de Senat şi a intrat în Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

"Aşteptăm să se clarifice legea pentru a putea restarta sistemul. Sperăm ca acest lucru să se întâmple înainte ca Parlamentul să intre în vacanţă. Discutăm de sute de mii de români care sunt implicaţi în acest sistem. În prezent, nu se semnează noi contracte, dar acordăm credite clienţilor existenţi . Prima Casă a ajutat mulţi români să îşi îmbunătăţească situaţia locativă, dar nu ne putem baza pe un singur sistem", a spus Anghel.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici