România, cea mare scădere din UE a numărului de înnoptări la hotel

România a înregistrat anul trecut cea mare scădere din UE a numărului de înnoptări în unităţi turistice, în condiţiile în care indicatorul s-a redus în cinci state, iar la nivel comunitar a avansat cu 2,8%, şi este ţara cu cea mai mică pondere a turiştilor străini în totalul înnoptărilor.

113 afișări
Imaginea articolului România, cea mare scădere din UE a numărului de înnoptări la hotel

România, cea mare scădere din UE a numărului de înnoptări la hotel (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

România a raportat anul trecut 15,1 milioane de înnoptări în hoteluri şi alte stabilimente cu un rol similar, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2009, potrivit datelor Eurostat. Scăderi au fost consemnate şi de Grecia (2,3%), Marea Britanie (2,1%), Slovenia (1%) şi Italia (0,8%).

Cele mai mari creşteri se observă la Estonia (14,1%), Letonia (11,6%), Lituania (11,1%) şi Malta (11%).

Numărul înnoptărilor turiştilor străini în România a crescut cu 3,2%, la 2,7 milioane, ponderea acestora în total fiind de 18%. Exceptând România, cele mai scăzute proporţii de turişti nerezidenţi se observă la Germania (21%), Suedia (23%), Finlanda (27%) şi Polonia (30%).

Cele mai ridicate ponderi sunt înregistrate de Estonia şi Lituania (75%), Grecia (74%), Austria (72%) şi Bulgaria (70%).

Clasamentul numărului de înnoptări este condus de Spania, cu 268 de milioane de nopţi (în creştere cu 6,4% comparativ cu 2009), Italia, cu 244,7 de milioane de înnoptări (- 0,8%), şi Germania, cu 228,8 milioane de înnoptări (în urcare cu 5,8%).

Bulgaria a înregistrat o creştere de 6,6% a numărului de înnoptări, la 14,9 milioane (din care 10,4 milioane au fost înnoptări ale turiştilor străini). În Ungaria, indicatorul a avansat cu 3,3%, la 15,5 milioane (8,2 milioane de înnoptări pentru nerezidenţi).

Institutul Naţional de Statistică a anunţat la începutul lunii februarie că înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2010 au însumat 15,96 de milioane, în scădere cu 7,1% faţă de cele din anul 2009. Înnoptările turiştilor străini au reprezentat 17,3% din numărul total, arăta atunci INS.

Prin hoteluri şi stabilimente asemănătoare Eurostat înţelege hoteluri, moteluri, hanuri, hoteluri de plajă şi alte asemenea unităţi care asigură mai multe servicii hoteliere decât aranjarea patului şi curăţarea camerei şi a facilităţilor sanitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici