România înregistrează cel mai bun nivel al inflaţiei, din 1989. Vezi care este explicaţia

  • România a ajuns la cel mai sănătos nivel al inflaţiei
  • Din 1989 nu am mai atins o aşa performanţă
  • Ţara noastră are o inflaţie stabilă şi redusă
2487 afișări
Imaginea articolului România înregistrează cel mai bun nivel al inflaţiei, din 1989. Vezi care este explicaţia

Inflaţia în România a ajuns la cel mai sănătos nivel – 2,06 %. Din 1989 nu am mai avut un nivel atât de bun. Analiştii de la Institutul Naţional de Statistică spun că preţurile mărfurilor nealimentare au determinat scăderea inflaţiei.

Pe fondul pandemiei preţurile mărfurilor alimentare au urcat la 3,2%, serviciile au avansat cu 2,7%, iar mărfurile nealimentare, adică aproape jumătate din coşul de cumpărături al unui român, au crescut cu 3,1%.

Acum România întruneşte cele 3 criterii de bază, aşa cum scrie în manual, spun analiştii economici – adică o inflaţie pozitivă, stabilă şi redusă.

În perioadele de recesiune cererea de bunuri de consum scade, astfel preţurile nu cresc atât de mult sau chiar scad. Din această cauză avem această inflaţie la un nivel atât de scăzut, spune şi Adrian Codârlaşu.

„E posibil chiar să avem şi niveluri ale inflaţiei şi mai mici în lunile următoare, însă cred ca în a doua parte a anului, odată ce ne vom vaccina şi acest vaccin va fi distribuit la scară largă, va reîncepe consumul mult mai puternic. Odată ce revenim la normal, economia va reîncepe să crească, cererea va fi puternică, prin urmare da, inflaţia va reîncepe să crească, bine, nu puternic. Probabil vom termina anul în jur de 2,05%”, crede Adrian Codârlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Prognozele sunt în linie cu anticipaţiile Băncii Naţionale a României, care vede o creştere a preţurilor de consum cu un ritm mediu anual de 2,5% în perioada 2020 – 2022 şi cu o perspectivă de accelerare în 2021, după scăderea din 2020, determinată de incidenţa pandemiei.

Decembrie 2020

  • Inflaţie România – 2,06%
  • Preţuri mărfuri alimentare – creştere 3,2%
  • Servicii – creştere 2,7%
  • Mărfuri nealimentare – creştere 3,1%

Top ieftiniri şi scumpiri 2020

  • Cartofi -29%
  • Combustibili -7%
  • Legume -3,5%

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici