România, depăşită de Botswana în topul Forbes privind cele mai atractive ţări pentru mediul de afaceri. Ce state sunt pe primele locuri

România se află pe locul 60 din 141 de ţări în topul Forbes privind cele mai atractive economii din perspectiva mediului de afaceri, cu o poziţie mai jos decât Botswana şi surclasată de Ungaria sau Bulgaria, economia românească înregistrând scorurile cele mai slabe la regimul fiscal şi inovaţie.

798 afișări
Imaginea articolului România, depăşită de Botswana în topul Forbes privind cele mai atractive ţări pentru mediul de afaceri. Ce state sunt pe primele locuri

România, depăşită de Botswana în topul Forbes privind cele mai atractive ţări pentru mediul de afaceri (Imagine: Shutterstock)

România este încadrată în topul Forbes de Botswana (59), respectiv Iordania (61) şi este trasă în jos de regimul fiscal (locul 104), inovaţie (de asemenea 104) şi "libertatea monetară" (90).

Corupţia, birocraţia şi performanţele pieţei sunt de asemenea puncte slabe, iar cele mai bune scoruri figurează la capitolele libertatea comerţului şi protecţia investitorilor.

România se plasa pe locul 40 în studiul realizat în 2008, înaintea crizei financiare şi economice.

Topul este efectuat în funcţie de 11 criterii, respectiv libertatea comerţului, libertatea monetară, drepturi de proprietate (România pe locul 63), inovaţie, tehnologie (58), birocraţie, protecţia investitorilor, corupţie, libertate personală (44), povară fiscală şi performanţa pieţei.

În acest an, topul este condus de Noua Zeelandă, urmată de Danemarca, Hong Kong, Singapore, Canada, Irlanda, Suedia, Norvegia, Finlanda, respectiv Marea Britanie.

Statele Unite ocupă locul 12, iar Franţa şi Germania se plasează pe poziţiile 20, respectiv 21, după Taiwan (16) sau Chile (17).

Cele mai bine plasate state din Europa Centrală şi de Est sunt Estonia (22) şi Slovenia (23), care depăşesc atractivitatea Austriei (26). Polonia se găseşte pe locul 38, iar Cehia pe 41, Ungaria pe 46 şi Bulgaria pe 49.

Georgia (50), Turcia (52) sau Columbia (55) sunt de asemenea mai bine poziţionate decât România.

Republica Moldova ocupă locul 92, înaintea unor economii precum India (97), Ucraina (104) sau Rusia (105).

Ultimele 5 clasate sunt Camerun, Venezuela, Zimbabwe, Ciad şi Guinea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici