S&P ar putea modifica perspectiva ratingului Franţei la negativă în următoarele 10 zile

Standard & Poor's (S&P) ar putea modifica în următoarele 10 zile perspectiva ratingului AAA al Franţei la negativă, au declarat surse apropiate situaţiei pentru ziarul La Tribune, preluat de Reuters.

151 afișări
Imaginea articolului S&P ar putea modifica perspectiva ratingului Franţei la negativă în următoarele 10 zile

S&P ar putea modifica perspectiva ratingului Franţei la negativă în următoarele 10 zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii S&P au refuzat să comenteze informaţiile.

"S-ar putea întâmpla într-o săptămână, poate zece zile", scrie La Tribune, citând o sursă "diplomatică".

Ziarul notează că S&P a vrut să facă vineri anunţul privind perspectiva ratingului Franţei, odată cu reducerea ratingului Belgiei de la AA+ la AA, însă a amânat decizia din motive necunoscute.

Informaţiile La Tribune au apărut aproape simultan cu un comunicat al Moody's care avertizează că ar putea retrograda ratingurile datoriilor subordonate a 87 de bănci din 15 state europene.

Ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin, a declarat marţi că Franţa nu ar trebui să fie în centrul atenţiei. Criza datoriilor de stat este serioasă, dar Franţa are "o viziune clară" asupra situaţiei, a arătat el la postul de radio France Info, comentând informaţiile din La Tribune.

"Suntem vizaţi cu toţii, nu numai Franţa. Este vorba de toate statele din zoan euro. Franţa nu este o insulă izolată economic de restul lumii. O mare parte din activitatea economică depinde de parteneri din zona euro şi de aceea avem, în mare măsură, o viziune clară asupra crizei", a arătat oficialul francez.

Preşedintele Nicolas Sarkozy, care va încerca anul viitor, în aprilie, să câştige un nou mandat, a declarat că va face tot posibilul pentru a apăra ratingul AAA al Franţei.

Standard & Poor's a anunţat din greşeală pe 10 noiembrie că a redus ratingul Franţei, eroare corectată după mai puţin de două ore, dar care a generat nervozitate pe pieţele financiare.

Fitch a arătat săptămâna trecută că nivelul datoriei publice şi deficitului bugetar al Franţei corespunde ratingului AAA, însă ţara are spaţiu de manevră limitat în privinţa absorbţiei unor noi şocuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici