Săpunul solid fabricat în România, pe cale de dispariţie de 16 ani. CEO: „Peste 60% din ce producem se duce spre export”

  • Românii cheltuie peste 200 de milioane de lei anual pe săpun, care este din import, potrivit Ziarului Financiar
  • Există doar două fabrici în România care mai produc săpun solid drept produs farmaceutic, cosmetic sau pe nişa hotelieră
  • Doi directori de companii româneşti din domeniul cosmetic îţi explică de ce afacerea cu săpun este rară în ţara noastră
2186 afișări
Imaginea articolului Săpunul solid fabricat în România, pe cale de dispariţie de 16 ani. CEO: „Peste 60% din ce producem se duce spre export”

Sursa FOTO: Pprofimedia

Când alegi săpunul de la raft nu te uiţi pe ambalaj unde este produs. Trebuie să ştii însă că săpunurile cu care te speli zilnic sunt aduse din import. Românii cheltuie 200 de milioane de lei anual pe acest produs, în special pe cel solid. Mircea Turdean, CEO-ul celui mai mare producător local de cosmetice, îţi explică de ce compania românească nu s-a încumetat să producă săpun solid. Andrei Severin, directorul uneia dintre cele două fabrici româneşti rămase, declară că este greu ca săpunurile lui să ajungă în faţa ta la raft pentru că puţini retaileri se încumetă să le vândă. Printre brandurile româneşti cunoscute care au dispărut de pe piaţă se numără Duru, Cheia, Fax sau Ava.

„Pentru a putea fabrica săpun solid, trebuie să investeşti în tehnologii de fabricaţie, linii automate de ambalare de foarte înaltă productivitate de milioane de euro. Este o piaţă pe care sunt implicate companii multinaţionale, care au aceste echipamente şi tehnologii”, spune Mircea Turdean, CEO Farmec.

„Specializarea noastră este în domeniul cosmetic-hotelier. Am reusit să închegăm o reţea de distribuţie în 27 de ţări din Europa. Peste 60% din ce producem se duce spre export şi, din păcate, suntem mai apreciaţi de cei din străinătate decât cei din România” declară Andrei Severin, CEO CAHM.

Cristina Roşca, jurnalist Ziarul Financiar: Ultima închidere datează din 2004, când Colgate Palmoliv a închis fabrica pe care o avea în Bucureşti. Orice săpun solid se produce din grăsimi, iar noi nu mai avem fabrici de grăsimi care să poată furniza materia primă necesară, motiv pentru care niciun jucător mare nu mai are producţie de săpun solid.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici