Şeful AIE afirmă că Europa a rămas în urma Chinei şi a SUA, după ce a făcut "două greşeli monumentale"

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie a criticat Europa pentru că a rămas în urma Chinei şi a SUA după ce a făcut "două greşeli istorice monumentale" în politica energetică, bazându-se pe gazul rusesc şi renunţând la energia nucleară.

15583 afișări
Imaginea articolului Şeful AIE afirmă că Europa a rămas în urma Chinei şi a SUA, după ce a făcut "două greşeli monumentale"

Fatih Birol, directorul executiv al agenţiei, a declarat pentru Financial Times că industria europeană plăteşte acum preţul acestor erori şi că blocul comunitar va avea nevoie de "un nou plan industrial general" pentru a-şi reveni.

Intervenţia lui Birol, cu sediul la Paris, vine în contextul în care liderii UE se pregătesc să dezbată săptămâna aceasta competitivitatea economică a blocului.

Uniunea Europeană se află în urma Chinei şi a SUA în domenii precum producţia de tehnologii curate, datorită unui amestec de reglementări împovărătoare şi a preţurilor mai mari la energie. Preţurile la electricitate în UE sunt, de obicei, de două-trei ori mai mari decât în SUA.

"Industriile existente, în special industriile grele, se confruntă şi se vor confrunta cu un dezavantaj semnificativ în materie de costuri în comparaţie cu alte economii majore, precum China şi Statele Unite", a declarat Birol.

Datele organismului de supraveghere a energiei arată că UE a reuşit să se îndepărteze cu succes de gazul rusesc după invazia din Ucraina. În 2023, pentru prima dată, UE a produs mai multă energie electrică din energie eoliană decât din gaz.

Gazele din Rusia reprezentau anterior peste 40% din aprovizionarea blocului comunitar, dar au scăzut la 15% în 2023, în pofida unei creşteri a importurilor de gaze naturale lichefiate importate din Rusia pe navă.

Cu toate acestea, dezbaterea privind energia nucleară a fost mai aprinsă.

Ţări precum Franţa, România, Ungaria şi Republica Cehă sunt în favoarea energiei nucleare, dar alte state membre ale UE, precum Germania, Austria şi Luxemburg, se opun cu fermitate, argumentând că proiectele nucleare sunt adesea supuse întârzierilor şi exploziilor de costuri şi că vor absorbi bani care ar fi mai bine cheltuiţi pentru energia regenerabilă.

Amund Vik, fost secretar de stat norvegian pentru energie şi consilier senior la firma de consultanţă Eurasia Group, a declarat că este "mai dificil să se realizeze tranziţia energetică fără energie nucleară", deoarece este nevoie de o bază de energie consistentă pentru a susţine producţia inconsecventă de energie eoliană şi solară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici