Şeful Bundesbank: Franţa are o responsabilitate specială în UE, în privinţa reducerii deficitului

Preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a declarat că Franţa, ca stat "cu greutate" în zona euro, are o responsabilitate specială în privinţa tratării cu seriozitate a regulilor UE privind reducerea deficitului bugetar.

249 afișări
Imaginea articolului Şeful Bundesbank: Franţa are o responsabilitate specială în UE, în privinţa reducerii deficitului

Şeful Bundesbank: Franţa are o responsabilitate specială în UE, în privinţa reducerii deficitului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Credibilitatea legislaţiei din zona euro ar avea de suferit dacă flexibilitatea sistemului va fi împinsă până la limită, a arătat Weidmann într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Bild am Sonntag, preluat de CNBC.

"Evoluţiile economice din unele ţări au fost într-adevăr mai slabe decât se estima, iar regulile europene oferă un anumit grad de flexibilitate în astfel de cazuri", a declarat oficialul german, întrebat despre decizia Comisiei Europene de a acorda Franţei, Italiei şi Sloveniei mai mult timp pentru a se încadra în criteriile de stabilitate, îndeosebi reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB.

În urma crizei din 2008-2009, numeroase state UE au înregistrat deficite bugetare cu mult peste limita prevăzută în legislaţia europeană. Având în vedere circumstanţele economice excepţionale, Comisia Europeană a decis să acorde mai mult timp pentru reîncadrare statelor unde derapajul fiscal s-a produs pe fondul încetinirii creşterii economice.

"Franţa şi Germania au o responsabilitate specială ca jucători de categoria grea în zona euro, de a lua în serios noile reguli privind reducerea deficitelor", a afirmat şeful Bundesbank, precizând că deficitul bugetar al Franţei este "cu mult peste 3%" din PIB.

Credibilitatea noilor reguli nu va fi îmbunătăţită dacă o ţară va utiliza la maxim flexibilitatea oferită de sistem, a continuat el.

Comisia Europeană a prelungit recent cu doi ani termenul până la care Franţa trebuie să-şi reducă deficitul sub pragul de 3% din PIB, pe fondul perspectivelor economice slabe ale ţării şi ale zonei euro în ansamblu.

Franţa a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 98,2 miliarde euro, reprezentând 4,8% din PIB, faţă de 5,3% în 2011. Datoria de stat a crescut la 1.833 miliarde euro, de la 85,8% la 90,2% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici