Semnal de alarmă din cauza efectelor crizei din zona euro: Moody's ar putea coborî ratingurile a 17 bănci globale şi a 114 instituţii financiare europene

Moody's a avertizat joi că ar putea coborî ratingurile de credit a 17 bănci de anvergură globală şi a 114 instituţii financiare europene, trăgând un semnal de alarmă privind impactul crizei datoriilor de stat asupra sistemului financiar global.

991 afișări
Imaginea articolului Semnal de alarmă din cauza efectelor crizei din zona euro: Moody's ar putea coborî ratingurile a 17 bănci globale şi a 114 instituţii financiare europene

Semnal de alarmă din cauza efectelor crizei din zona euro: Moody's ar putea coborî ratingurile a 17 bănci globale şi a 114 instituţii financiare europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia a anunţat că evaluează ratingurile datoriilor pe termen lung şi calificativele atribuite situaţiei financiare "pe cont propriu" (fără a lua în calcul posibilitatea intervenţiei acţionarilor sau a statului în sprijinul instituţiei) pentru mai multe bănci.

"Firmele care acţionează pe pieţele de capital se confruntă cu dificultăţi în continuă evoluţie, precum condiţii de finanţare mai fragile, creşterea costurilor de credit, condiţii regulatorii tot mai dificile şi condiţii operaţionale mai grele", se arată într-un comunicat al Moody's.

Printre instituţiile financiare afectate s-ar putea număra giganţii elveţieni UBS şi Credit Suisse, dar şi banca americană de investiţii Morgan Stanley, cele trei grupuri riscând să piardă până la trei trepte din ratingul datoriilor pe termen lung, avertizează agenţia.

Bank of America, cea mai mare bancă americană după numărul de sucursale, şi grupul japonez Nomura ar putea pierde câte un nivel.

Moody's a retrogradat luni şase ţări din zona euro, inclusiv Italia, Spania şi Portugalia, şi a avertizat că ar putea coborî ratingurile maxime triplu-A ale Franţei, Marii Britanii şi Austriei.

Agenţia rivală Standard & Poor's a retrogradat încă din luna ianuarie Franţa şi Austria de la AAA la AA+, coborând totodată ratingurile altor şapte state din zona euro şi al Fondului European de Stabilitate Financiară.

Moody's a coborât joi, cu una sau două trepte, ratingurile IFSR (insurance financial strength rating) ale mai multor mari companii de asigurări din Europa, printre care giganţii Allianz şi Generali, acuzând expunerea acestora pe Spania şi Italia.

Moneda euro s-a depreciat joi pe pieţele asiatice odată cu bursele din regiune, din cauza unor noi amânări în privinţa aprobării pachetului de ajutor financiar extern pentru Grecia.

Traderii susţin că pieţele din Asia nu au avut o reacţie notabilă la anunţurile Moody's.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici