Senatul a aprobat OUG 50/2010 privind creditele populaţiei

Senatul a aprobat, miercuri, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, decizia fiind luată cu 66 de voturi pentru şi o abţinere.

127 afișări
Imaginea articolului Senatul a aprobat OUG 50/2010 privind creditele populaţiei

Senatul a aprobat OUG 50/2010 privind creditele populaţiei (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Proiectul de lege are ca obiect reglementarea contractelor de credit pentru consumatori, în vederea creării unui cadru legal, complex şi cuprinzător, astfel încât consumatorii să beneficieze de o înaltă protecţie, încurajând totodată mediul concurenţial din domeniul serviciilor bancare. Proiectul de lege transpune în legislaţia naţională atât prevederile Directivei 48 din 2008 a Parlamentului European şi a CE, privind contractele de credit pentru consumatori, cât şi reglementarea drepturilor şi obligaţiilor consumatorilor şi ale creditorilor la încheierea şi derularea diverselor contracte de credit", a declarat în plenul Senatului vicepreşedintele ANPC, Samuel Calotă.

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a adoptat cu unanimitate de voturi raport favorabil, fără amendamente.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PDL Iulian Urban a declarat că este îngrijorător că sistemul bancar din România ignoră aplicarea dispoziţiilor acestei ordonanţe.

"Este îngrijorător faptul că sistemul bancar din România alege să sfideze un act normativ de care cetăţeanul român are nevoie, astfel încât aceşti clienţi ai băncilor ajung să se organizeze în tot felul de grupuri care apelează la avocaţi, chemaţi să meargă în faţa instanţelor pentru a forţa băncile să pună în aplicare dispoziţiile acestui act normativ. Ştiu că la ANPC curg în valuri plângeri, reclamaţii şi sesizări ale clienţilor băncii, care vin şi spun că băncile refuză să pună în aplicare dispoziţiile ordonanţei 50. Ca urmare, fac un apel la conducerea ANPC, solicitând ca orice bancă care nu pune în aplicare OUG 50 să nu fie sancţionată cu amendă contravenţională, pe care, apoi, armatele de avocaţi vor contesta. Nu, mergeţi direct cu sancţionarea cea mai drastică, mergeţi direct pe suspendarea activităţii de creditarea băncii respective", a spus Urban.

Plenul Senatului a aprobat legea de adoptare a OUG 50/2010 cu 66 de voturi favorabile şi o abţinere.

Principalele dispoziţii cuprinse în proiectul de lege se referă la comunicarea către consumatori a informaţiilor precontractoare prin intermediul unui formular standardizat, dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul, dreptul consumatorului de a se retrage din contractul de credit fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice, precum şi la obligaţia creditorilor de a evalua bonitatea consumatorilor pentru a evita supraîndatorarea.

OUG se aplică şi contractelor care prevăd facilitatea descoperirii de cont.

Senatul este prima Cameră sesizată în privinţa acestui act normativ.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală o directivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 20 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări. Înainte de data limită, orice client poate solicita băncii modificarea clauzelor contractului în concordanţă cu noile reglementări, iar instituţia de credit este obligată să se conformeze în cel mai scurt timp, potrivit reprezentanţilor ANPC.

De asemenea, de la 21 iunie, băncile nu mai pot încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte împrumuturi comisioanele sunt limitate la 1%.

Băncile au solicitat insistent la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice OUG privind contractele de credite pentru populaţie în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacerea contractelor în derulare.

"Toate băncile au cerut FMI şi Comisiei Europene ca prevederile Ordonanţei de Urgenţă 50 (privind contractele de credit pentru consumatori - n.r.) să se limiteze la cerinţele directivei europene. Băncile au insistat asupra acestor modificări şi doresc ca obligaţia Guvernului de a modifica legislaţia să fie inclusă în noua scrisoare de intenţie", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale, la începutul lunii august.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a promis bancherilor, vineri - ultima zi de mandat, că OUG 50 privind contractele de credit ale consumatorilor va fi modificată, cel puţin în ceea ce priveşte calculul dobânzilor la creditele cu rate variabile, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici