Siria va returna României 41,3 milioane dolari

Guvernul a aprobat acordul prin care Republica Arabă Siria va rambursa României în opt rate semestriale, începând din acest an, 35% din datoria de 118,1 milioane de dolari provenind din cooperarea economică dintre cele două state, iniţiată în 1972.

2 afișări
Imaginea articolului Siria va returna României 41,3 milioane dolari

Siria va returna României 41,3 milioane dolari

Termenii de recuperare a datoriei au fost negociaţi în 2002 şi la începutul acestui an, iar Siria a recunoscut datorii de 118,1 milioane de dolari.

Cele două părţi au convenit să reducă datoria Siriei faţă de România cu 65%, urmând ca cele 41,3 milioane dolari rămase de restituit să fie plătite în suma echivalentă în euro, calculată la rata de schimb oficială a Băncii Centrale Europene cu două zile înaintea plăţii, conform acordului aprobat, recent, de Guvern.

Executivul a trimis Parlamentului, în primăvara acestui an, un raport în care se arată că procesul de recuperare a creanţelor României în relaţia cu diferite state, rezultate din operaţiunile de export derulate înainte de 1990, este influenţat de dificultăţile economice ale unor ţări africane şi refuzul categoric al autorităţilor cubaneze de a negocia restituirea datoriei.

România nu a reuşit încă să înceapă negocierile cu Sudan, Congo, Nigeria şi Somalia, care au o datorie totală de 190,6 milioane dolari, şi cu autorităţile din Cuba, care trebuie să restituie aproximativ 1,1 miliarde ruble transferabile (99,7% din creanţele României în această monedă), iar discuţiile cu Libia pentru restituirea altor 91,4 milioane dolari nu au fost finalizate, conform raportului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici