Specialist: România merită un rating mult mai bun de la agenţiile de evaluare financiară

Agenţiile de evaluare financiară menţin ratingurile României. Problema e că aceste note sunt mult prea mici faţă de evoluţia bună a economiei.„România merită un rating mult mai bun, dar politicile economice, bazate pe deficite mari, trag în jos”, susţine Ionuţ Dumitru de la Raiffeisen Bank.

580 afișări
Imaginea articolului Specialist: România merită un rating mult mai bun de la agenţiile de evaluare financiară

Agenţia americană de evaluare financiară S&P a reconfirmat, la finalul săptămânii trecute, ratingul datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă. Este treapta ce spune „recomandat investiţiilor”, dar este şi treapta imediat de dinaintea notei „junk”, „nerecomandat investiţiilor”, anunţă Ziarul Financiar.

Cu două săptămâni în urmă, agenţia de evaluare financiară Fitch reconfirmase ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă. Adică investiţi, dar cu grijă.

România are ratingul BBB- din 2005, adică de 18 ani, cu excepţia crizei financiare de acum un deceniu când a fost retrogradată la „junk”, dar pentru puţină vreme. Totuşi, în 18 ani, dincolo de crize, evoluţia României a fost spectaculoasă. România va atinge, în acest an, un PIB de 330 de miliarde de euro, faţă de 79 de miliarde de euro cât avea în 2005, o creştere, practic, logaritmică. România a ajuns şi chiar a depăşit Ungaria nu mult, cu un pas mărunt, la PIB/capita raportat la paritatea puterii de cumpărare. (E drept că inflaţia în Ungaria este mult mai mare decât în România). Şi atunci de ce ratingul României este atât de jos, de vreme ce economia a avansat atât de puternic?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici