Standard & Poor's a păstrat ratingul României/ Vâlcov: Ministerul Finanţelor a cerut agenţiei să amâne perspectiva, pentru că România nu are buget

Agenţia de rating Standard & Poor's şi-a menţinut la „BBB- / A-3” ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină şi locală, conform unui anunţ făcut vineri. Perspectiva este atacată de către Guvernul României, iar un răspuns la apel va fi dat peste două săptămâni.

870 afișări
Imaginea articolului Standard & Poor's a păstrat ratingul României/ Vâlcov: Ministerul Finanţelor a cerut agenţiei să amâne perspectiva, pentru că România nu are buget

Standard & Poor's a păstrat rating-ul României/ Vâlcov: Ministerul Finanţelor a agenţiei să amâne perspectiva, pentru că România nu are buget

„Ratingurile pentru România continuă să fie susţinute de nivelurile moderate ale datoriei externe private şi publice, precum şi de perspectivele de creştere sănătoase”, subliniază analiştii S&P Ratings.

În opinia acestora, eficacitatea instituţională a României „rămâne slabă, ceea ce limitează ratingurile”.

„În timp ce România continuă să beneficieze de poziţii solide fiscale şi externe, credem că, în special, lărgirea deficitelor fiscale şi externe ar putea să mănânce în timp aceste tampoane şi să facă economia românească din ce în ce mai vulnerabilă la încetinirea ritmului de creştere”, au subliniat analiştii celei mai mari agenţii de rating.

Reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti s-au arătat nemulţumiţi de deciziile agenţiei, astfel încât au făcut un apel.

„România a făcut recursul la decizia S&P Global Ratings privind perspectivele. S&P Global Ratings a stabilit că condiţiile pentru formularea unui astfel de apel au fost îndeplinite în conformitate cu politicile şi procedurile sale. În consecinţă, ne vom abate de la calendarul nostru pentru 2019 din EMEA în ceea ce priveşte datele pentru anunţarea ratingul datoriilor suverane, regionale, guvernamentale şi locale, pentru a soluţiona apelul. Planificăm să soluţionăm apelul în două săptămâni”, au explicat reprezentanţii S&P Global Ratings.

Vâlcov: Ministerul Finanţelor a cerut S&P să amâne perspectiva, pentru că România nu are buget

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economie al premierului Viorica Dăncilă, a declarat, sâmbătă dimineaţa, că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a cerut agenţiei de rating Standard & Poor's să amâne perspectiva, din cauza neadoptării bugetului de stat, ceea ce poate afecta evaluarea.

„Din partea Ministerului Finanţelor (Ministerul Finanţelor Publice, MFP - n.red.)”, a spus Darius Vâlcov, sâmbătă dimineaţa, la Antena 3, referitor la cine a solicitat Standard & Poor's să amâne perspectiva cu două săptămâni.

„Cred că a fost un demers corect, tocmai pentru a lăsa o perioadă de două săptămâni, astfel încât să vedem dacă bugetul va fi aprobat, pentru că şi acesta este un punct foarte important. Ştiţi că, la ora actuală, România, din cauza preşedintelui Iohannis, nu are buget. Acesta este un punct vulnerabil, atunci când agenţiile de rating evaluează situaţia unei ţări. Pe de altă parte, pentru a se vedea care sunt perspectivele Ordonanţei 114 şi a altor măsuri fiscale”, a explicat Vâlcov.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici