Statul a plătit 90 de milioane euro pentru programul POS CCE în primul trimestru şi riscă deficit la buget

România a plătit în primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE, care ar urma să fie deblocat de Comisia Europeană în luna iunie, iar în caz contrar Guvernul trebuie să ramburseze de la buget banii împrumutaţi de la Trezorerie pentru plăţi şi va crea deficit.

320 afișări
Imaginea articolului Statul a plătit 90 de milioane euro pentru programul POS CCE în primul trimestru şi riscă deficit la buget

Statul a plătit 90 de milioane euro pentru programul POS CCE în primul trimestru şi riscă deficit la buget (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă pe tot anul trecut s-au plătit circa 20 milioane de euro pentru POS CCE, în primul trimestru noi am plătit 89-90 milioane de euro, nu cu bani de la Uniunea Europeană. Am preluat modelul polonez, pe care şi eu îl reclamam când eram ca dumneavoastră în sală, adică statul s-a împrumutat de la Trezorerie pentru a efectua plăţile pentru proiecte. Avem riscul, sabia deasupra capului că, dacă nu reuşim să convingem în iunie Comisia Europeană să deblocăm POS CCE, banii aceia trebuie să-i dăm înapoi la Trezorerie şi creăm un mare deficit la buget, dar trebuie să creăm responsabilităţi. Noi continuăm plăţile şi sperăm ca până în iunie să terminăm proiectele care sunt depuse", a declarat miercuri ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini, într-o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.

Ea a precizat că, din 2010, Uniunea Europeană nu a mai plătit "niciun euro" pentru POS CCE, însă statul român a deblocat programul pentru a putea soluţiona dosarele depuse.

"Am preluat 1.700 de dosare nedesfăcute, zăceau din 2010 acolo, la care s-au adăugat încă 1.700 de proiecte în derulare, dar neplătite. Dacă până la sfârşitul anului nu le evaluăm, nu contractăm şi n-apucăm să facem măcar o plată, banii aceştia ni se scad din cota pe care o avem în 2014-2020. De aceea, ne-am grăbit să le dăm la ADR-uri să evalueze, să lucreze repede dosarele şi am deblocat", a mai spus Grapini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici