Statul cheltuie 600 de euro pe an pentru fiecare elev de liceu. Jumătate din bani au fost cheltuiţi degeaba

Statul a cheltuit în ultimii patru ani 480 de milioane de euro pentru finanţarea celor peste 200.000 de elevi care au dat examenul de bacalaureat în 2011, însă rezultatele parţiale privind rata de promovabilitate (de 50%) arată că jumătate din bani au fost cheltuiţi degeaba.

196 afișări
Imaginea articolului Statul cheltuie 600 de euro pe an pentru fiecare elev de liceu. Jumătate din bani au fost cheltuiţi degeaba

Statul cheltuie 600 de euro pe an pentru fiecare elev de liceu. Jumătate din bani au fost cheltuiţi degeaba (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Din bugetul alocat Ministerului Educaţiei se cheltuie, în medie, câte 600 de euro pe an pentru fiecare elev de liceu, majoritatea banilor (peste 80%) fiind folosiţi pentru plata salariilor celor 60.000 de profesori de liceu, iar restul pentru achiziţia de manuale, mobilier şcolar sau pentru programe de burse.

"Cred că anul acesta rata de promovabilitate în rândul absolvenţilor de bacalaureat din Bucureşti va fi de 40-41%, înainte de contestaţii. Acest indicator reflectă realitatea şi pregătirea pe care o oferă profesorii. Există o mare problemă în ceea ce priveşte resursele umane, pentru că la grupurile şcolare plaja de admitere la liceu o reprezintă elevii care au obţinut note mici, de 4, 5 şi 6, şi este greu de crezut că în patru ani aceştia se vor remonta şi vor avea rezultate deosebite", este de părere profesorul Marian Banu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. El a mai precizat că, anul trecut, rata de promovabilitate a elevilor de liceu a fost de 61% în Bucureşti şi că, în acest an, în 60 din cele 71 de centre de examen din Capitală s-au montat camere video la examenul dat de peste 21.000 de elevi.

Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut vineri ultima probă a examenului de bacalaureat, iar primele rezultate parţiale au început să fie publicate de către inspectoratele judeţene începând de ieri dimineaţă. Cele mai slabe rezultate din istorie la bacalaureat au fost înregsitrate în judeţul Arad, unde rata de promovabilitate a fost de numai 36.43% (faţă de 86% în 2010), potrivit Mediafax. De asemenea, alte rezultate arată că peste 70% dintre elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în judeţul Mehedinţi nu au reuşit să promoveze, unde la două licee niciun candidat nu a obţinut medii de trecere. Printre cele mai bune rezultate le-au avut absolvenţii de liceu din Suceava, unde rata de promovabilitate a fost de 65%, precum şi cei din Cluj, Vâlcea şi Olt, care au avut o rată de promovabilitate de 54%.

Citeşte mai multe despre cheltuielile statului pentru elevii de liceu pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici