Suspendarea exportului de lemne va fi promovată prin lege

Suspendarea exportului de lemne va fi promovată nu prin ordonanţă de urgenţă, ci prin proiect de lege, pentru a fi cât mai puţin criticabil, act normativ care va fi avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului, a anunţat premierul Victor Ponta.

1144 afișări
Imaginea articolului Suspendarea exportului de lemne va fi promovată prin lege

Suspendarea exportului de lemne va fi promovată prin lege (Imagine: Publimedia)

Sâmbătă, Ministerul Mediului a prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabileşte că exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, va fi suspendat până la 31 august.

În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă.

"Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare", se arată în document.

Premierul Victor Ponta a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind deja pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care a fost însă blocat în discuţii la Ministerul Justiţiei.

El le-a cerut reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să găsească o soluţie juridică până în această săptămână, avertizându-i că, în caz contrar, îşi pot găsi de lucru în altă parte.

Anunţul lui Ponta a fost făcut după ce proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului trecut de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici