Tăriceanu: Criza financiară din SUA ar putea permite românilor să cumpere în America imobile ieftine

Criza financiară din Statele Unite ar putea determina o scădere a preţurilor pentru anumite active imobiliare, ceea ce va permite şi românilor să cumpere proprietăţi în SUA, iar cotaţiile de la Bursa din Bucureşti vor creşte din nou odată cu încrederea investitorilor, a afirmat premierul Tăriceanu.

1994 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Criza financiară din SUA ar putea permite românilor să cumpere în America imobile ieftine

Tăriceanu: Criza financiară din SUA ar putea permite românilor să cumpere în America imobile ieftine (Imagine: Mediafax Foto)

El a răspuns astfel, miercuri, unei întrebări a presei privind efectele crizei financiare din SUA asupra economiei româneşti şi a susţinut în continuare, ca şi la începutul săptămânii, că această criză nu va avea influenţe asupra României.

"Dacă nu aveţi încredere în ceea ce vă spun eu, atunci sunt câteva publicaţii financiare în România pe care vi le recomand să le consultaţi. Vă repet că nu vor fi efecte", a spus Tăriceanu, în declaraţiile de presă susţinute după prezentarea raportului de guvernare, în faţa miniştrilor.

Premierul a făcut referire la o analiză prezentată, marţi, de Ziarul Financiar, bazată pe opiniile experţilor în sistemul bancar, din care rezultă că situaţia din Statele Unite nu va avea consecinţe dramatice pentru piaţa financiară de la Bucureşti.

Analiştii contactaţi, marţi, de agenţia MEDIAFAX au arătat că această criză financiară internaţională, care a generat probleme deosebit de grave unora dintre cele mai puternice instituţii financiare din lume, s-ar putea răsfrânge indirect asupra României, prin limitarea fluxurilor de capital şi prin reducerea apetitului pentru risc al investitorilor.

În declaraţia de presă susţinută miercuri, Tăriceanu a arătat că situaţia financiară din SUA ar putea avea chiar efecte pozitive prin ieftinirea unor active imobiliare din Statele Unite.

"Eventual s-ar putea să aibă efecte pozitive, pentru că o serie de active imobiliare din Statele Unite se vor ieftini şi s-ar putea să fie români dispuşi să cumpere în America diverse active imobiliare, cum ar fi, eu ştiu...", a arătat Tăriceanu.

El a fost întrerupt la această idee de unul dintre miniştri, care a spus "sediul Lehman Brothers...".

Zâmbind, Tăriceanu şi-a continuat ideea: "Nu sediul Lehman Brothers, dar s-ar putea ca multe proprietăţi imobiliare să aibă preţuri scăzute şi să devină abordabile, şi să ştiţi că nu este peste mâna unora dintre români, sigur, nu a unui număr mare. Dar important nu este acest lucru, ci dacă va avea un efect asupra economiei asupra cetăţenilor, iar răspunsul este clar nu".

El a mai arătat că, având în vedere tendinţa de creştere economică solidă din România, Bursa de la Bucureşti îşi va reveni, ca şi încrederea investitorilor.

Premierul a apreciat că scăderea cotaţiilor la Bursă este determinată, probabil, de o lipsă de încredere a investitorilor afectaţi şi de nevoia acestora de a vinde participaţii pentru a dispune de lichidităţi.

La începutul săptămânii, premierul a declaratsistemul financiar românesc nu este legat de cel american, astfel că nu va fi afectat de problemele unor importante instituţii americane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici