Tăriceanu: FMI a făcut constant greşeli de apreciere a economiei româneşti

Fondul Monetar Internaţional a făcut constant greşeli de apreciere a evoluţiei economiei româneşti, iar îngrijorările instituţiei au fost clar infirmate atunci când s-a considerat că România nu este capabilă să îşi gestioneze problemele de natură macroeconomică, a afirmat, luni, premierul Tăriceanu.

Tăriceanu: FMI a făcut constant greşeli de apreciere a economiei româneşti (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat într-o emisiune a postului naţional de televiziune dacă este îngrijorat de estimările FMI privind economia românească, inclusiv inflaţia, premierul a răspuns negativ, arătând că instituţia financiară a mai prezentat aprecieri greşite.

"Fondul Monetar Internaţional, din 2005, a făcut greşeli constante de apreciere a evoluţiei economice în ceea ce priveşte România. Toate aprecierile lor au fost infirmate, toate îngrijorările au fost clar infirmate şi nejustificate ulterior. FMI a greşit în momentul în care a considerat că România nu este capabilă sa-şi gestioneze probşlemele de natură macroeconomică singură şi, în 2006, au venit şi au recunoscut că dacă ar fi ştiut că 2005 se va încheia cu aşa rezultate bune, ar fi semnat acordul stand-by", a spus Tăriceanu.

În urmă cu două săptămâni, după ce Fondul Monetar Internaţional a transmis Guvernului o serie de recomandări în domeniul politicii economice, premierul Tăriceanu a afirmat că recomandările FMI sunt întotdeauna binevenite, dar că Guvernul a demonstrat încă din 2005 că poate conduce politica economică a ţării fără ajutorul instituţiei financiare şi va continua să facă acest lucru.

Fondul Monetar Internaţional a recomandat Guvernului să se opună "cu putere" reducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) la alimente, creşterii pensiilor înainte de termenul stabilit iniţial pentru ianuarie 2009 şi a propus prudenţă în majorarea salariilor.

Experţii FMI sunt de părere că reducerea TVA pentru alimente de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de până 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), în funcţie de modul de implementare a măsurii.

În acelaşi timp, majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentând 1,5% din PIB.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 3 comentarii
Taguri:
TĂRICEANU ,
FMI ,
ECCONOMIE ,
GREŞELI
COMENTARII
  • santinela 20 mai 2008

    cred ca fi cazul ca institutia financiara in cauza sa isi faca un update urgent,in ultima perioada a cam dat rateuri in evaluari!

  • un om 20 mai 2008

    iar le-o trage Tariceanu - cu cifre si date concrete :-D

  • guest mediafax.ro 20 mai 2008

    Fondul Monetar Internaţional a făcut constant greşeli de apreciere a evoluţiei economiei româneşti, iar îngrijorările instituţiei au fost clar infirmate atunci când s-a considerat că România nu este capabilă să îşi gestioneze problemele de natură macroeconomică, a afirmat, luni, premierul Tăriceanu.

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Ce părea doar un zvon a devenit realitate. Anunţul neaşteptat facut de Gabriela Firea în direct