Teodorovici: Discutăm cu CE o realocare financiară către Programul Operaţional Regional de 350 de milioane de euro

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Mediaş, că se discută cu oficialii CE o realocare financiară de 350 de milioane de euro către Programul Operaţional Regional pentru finanţarea lucrărilor la şcoli, spitale şi drumuri judeţene.

183 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Discutăm cu CE o realocare financiară către Programul Operaţional Regional de 350 de milioane de euro

Eugen Teodorovici (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Există o discuţie la nivelul Comisiei Europene de a realoca nişte fonduri pentru programele operaţionale. Nu înseamnă că luăm bani de la alte proiecte. Ele se vor continua şi mai departe şi fiecare se va termina, numai că facem o reaşezare de sume între programele operaţionale ca să nu se piardă niciun euro. Astfel încât aproximativ 350 de milioane de euro să fie realocate către Programul Operaţional Regional, acolo unde dorim să finanţăm şcoli, pentru că sunt foarte multe şcoli în situaţia aceasta, începute, dar neterminate, spitale. Şi, desigur, şi o parte din drumurile judeţene încercăm noi, dar să vedem ce vrea Comisia European", a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută la Mediaş.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Comisiei Europene ar trebui să se pronunţe până la finalul acestui an.

"Noi sperăm că va fi o decizie pozitivă, astfel încât aceste proiecte să intre urgent la finanţare", a spus Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că s-a decis ca proiectele aprobate în actualul exerciţiu bugetar, dar care nu au primit finanţare, să intre deja în implementare urmând să fie finanţate în primul an al exerciţiului bugetar 2014-2020.

"Astfel, din primul an, din 2014, deci în următorul cadru financiar, să avem deja absorbţie destul de ridicată. Este o abordare logică şi de bun simţ", a afirmat Teodorovici.

El a afirmat că, în prezent, gradul de absorbţie a fondurilor europene se ridică la circa 26 la sută, urmând ca, până la finalul anului, suma totală intrată în România, în 2013, să fie de circa trei miliarde de euro.

"Au intrat în România, până astăzi, undeva la 2,5 miliarde de euro. Asta înseamnă că deja noi ţinta pe care am avut-o cu FMI-ul am atins-o. Este foarte important şi sunt şanse ca, până la final de an, să mai intre încă jumătate de miliard de euro. Sunt undeva la 3 miliarde de euro pe final de an, ceea ce înseamnă foarte mult", a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Întrebat în ce măsură acoperă cele 350 de milioane de euro necesarul la proiectele începute, dar oprite din lipsa finanţării, sau la cele care nu au primit finanţare până în prezent, Teodorovici a răspuns: "Toate aceste proiecte vor intra la finanţare, ca să fie clar pentru toţi cei interesaţi. E vorba de şcoli, de drumuri judeţene, de spitale, toată lumea poate să înceapă proiectele. Asta e foarte important. După care, finanţarea, noi, ca stat, o aşezăm fie din realocare, fie din următorul cadru financiar".

Eugen Teodorovici, alături de 30 de senatori PSD, a participat, joi, la Mediaş, la o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici