Traficul CFR Călători a scăzut cu 5% anul trecut

CFR Călători a înregistrat anul trecut o scădere de 5% a traficului de pasageri faţă de anul precedent, de la 61,07 milioane călători la 58 milioane călători, în timp ce subvenţia alocată de la bugetul de stat a urcat cu 4%, la 1,15 miliarde lei, potrivit rezultatelor preliminate ale companiei.

97 afișări
Imaginea articolului Traficul CFR Călători a scăzut cu 5% anul trecut

Traficul CFR Călători a scăzut cu 5% anul trecut (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Traficul feroviar de călători s-a diminuat în anul 2010 faţă de anul 2009, din cauza reducerii circulaţiei între regiuni pe fondul unei scăderi generale a economiei, aceasta ducând la micşorarea numărului de pasageri şi implicit a traficului de navetă. O altă cauză a acestei scăderi o constituie concesionarea de către CFR SA a unor secţii către societăţile private, situaţie în care CFR Călători nu a mai operat pe acele secţii", se menţionează într-un răspuns al CFR Călători la solicitarea MEDIAFAX.

În 2009, valoarea subvenţiei de la buget a fost de 1,1 miliarde lei, cu 620 milioane de lei mai puţin decât a solicitat compania. Pentru 2010, compania a cerut 1,72 miliarde de lei, iar pentru 2011 suma de 1,26 miliarde lei.

Operatorul feroviar a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 2,03 miliarde de lei, iar după primele 11 luni ale anului trecut încasările s-au plasat la 1,82 miliarde lei.

Pentru acest an, CFR Călători estimează că traficul se va menţine la nivelul din 2010, respectiv 58 milioane de pasageri transportaţi, la o cifră de afaceri constantă (1,95 miliarde lei).

CFR Călători a transportat 53,53 milioane de călători în primele 11 luni din 2010, iar venitul colectat din vânzarea biletelor s-a ridicat la 695,88 milioane lei.

"Preliminăm pe anul 2010 venituri obţinute din vânzarea legitimaţiilor de călătorie în valoare de 745 milioane lei. Pentru anul 2009, veniturile din vânzarea legitimaţiilor au fost în valoare de 843,950 milioane lei", menţionează sursa citată.

CFR Călători menţionează că pierderile din 2010 au scăzut drastic faţă de anul precedent, de la 210,37 milioane lei la 30 milioane lei, prin anularea unor trenuri care înregistrau pierderi, reducerea şi raţionalizarea consumurilor de materiale şi a combustibilului, reanalizarea unor contracte de servicii efectuate de terţi şi realizarea parţială a acestora cu personalul propriu şi derularea programului de şomaj tehnic în perioada 15 august-30 decembrie.

Totuşi, valoarea preliminată a pierderii pentru anul 2010 ar putea fi influenţată atât de necesitatea calculării unor provizioane, cât şi a cheltuielilor din diferenţele de curs valutar, precizează sursa citată.

Valoarea alocată de la bugetul de stat pentru investiţii în acest an este 250 milioane lei, sumă cu care operatorul va achiziţiona şi va moderniza materialul rulant.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici