TWITTER a debutat pe bursa de la New York. Acţiunile companiei au sărit cu 73% peste preţul de listare

Acţiunile Twitter au debutat joi la bursa de la New York în urcare accelerată şi la scurt timp au ajuns la 73% peste cotaţia din oferta publică iniţială. Compania a atras 1,82 miliarde de dolari în cadrul ofertei publice iniţiale, capitalizarea de piaţă a reţelei de microblogging fiind astfel de 14,2 miliarde de dolari.

239 afișări
Imaginea articolului TWITTER a debutat pe bursa de la New York. Acţiunile companiei au sărit cu 73% peste preţul de listare

TWITTER a debutat pe bursa de la New York. Acţiunile companiei au sărit cu 73% peste preţul de listare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Acţiunile Twitter au sărit la deschiderea tranzacţiilor cu 73% peste preţul de listare

Acţiunile Twitter au debutat joi la bursa de la New York în urcare accelerată şi la scurt timp au ajuns la 73% peste cotaţia din oferta publică iniţială, potrivit Wall Street Journal.

Tranzacţiile cu acţiuni Twitter au început cu întârziere faţă de deschiderea şedinţei bursiere, din cauza numărului foarte mare de ordine de cumpărare şi vânzare, situaţie anticipată de operatorul NYSE.

La momentul transmiterii ştirii, acţiunile se află în urcare cu 88%, la 48,8 dolari.

Compania a plasat miercuri 70 milioane de acţiuni la 26 de dolari pe unitate, după ce a majorat în două rânduri preţul ţintă pe fondul cererii solide din partea investitorilor, transmite Bloomberg.

Capitalizarea de piaţă a companiei este echivalentă cu de 12,4 ori vânzările estimate pentru anul viitor, de 1,14 miliarde de dolari, potrivit estimărilor analiştilor.

Acţiunile Twitter sunt astfel mai scumpe decât cele ale Facebook, având în vedere că valoarea de piaţă a celei mai mari reţele de socializare depăşeşte de 11,6 ori vânzările estimate pentru 2014.

Twitter va debuta joi pe bursa de la New York.

Compania a stabilit iniţial un interval indicativ de preţ de 17-20 dolari pentru oferta publică iniţială, pe care l-a majorat apoi la 23-25 dolari şi, în final, la 26 dolari.

Directorul geneal al Twitter, Dick Costolo, a îndreptat atenţia investitorilor către creşterea rapidă a veniturilor, care au urcat de peste două ori în fiecare an. Compania nu a trecut însă pe profit şi nu a prezentat niciun plan care vizează un rezultat financiar pozitiv.

Prin suma atrasă, de 1,82 miliarde de dolari, Twitter a reuşit a treia mare listare din industria IT după cele ale Facebook şi Google. Facebook a atras anul trecut 16 miliarde de dolari înainte de exercitarea opţiunilor de suprasubscriere de către investitori, iar Google a obţinut 1,9 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială derulată în 2004 la New York.

Oferta Twitter a fost coordonată de Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan Chase.

Twitter a înregistrat pierderi de 64,6 milioane de dolari în trimestrul al treilea, faţă de 21,6 milioane de dolari în perioada corespunzătoare a anului trecut. Majoritatea analiştilor anticipează că nu va trece pe profit până în 2015.

Compania a avut venituri de 534,5 milioane de dolari în perioada octombrie 2012 - septembrie 2013, însă creşterea numărului de utilizatori a încetinit la 39% în perioada analizată, faţă de plus 65% în anul anterior. Twitter avea la 30 septembrie 231,7 milioane de utilizatori activi cel puţin odată pe lună.

Twitter încearcă să sublinieze rata mare de utilizare a serviciilor companiei de pe smartphone-uri şi tablete. Aproximativ trei sferturi dintre utilizatori au accesat în trimestrul al treilea reţeaua de pe gadget-uri mobile, faţă de 69% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dispozitivele mobile generează peste 70% din veniturile din publicitate ale companiei, proporţie mai ridicată decât în cazul Facebook.

Fondurile obţinute prin listarea la bursă vor fi utilizate pentru consolidarea afacerilor Twitter în afara Statelor Unite. Deşi 77% dintre utilizatorii reţelei nu sunt americani, veniturile din afara SUA reprezintă doar 26% din afacerile companiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici