UE va verifica dacă un proiect nuclear din Marea Britanie respectă normele acordării unui ajutor de stat

Comisia Europeană (CE) va examina dacă proiectul companiei EDF de construire a două centrale nucleare în Marea Britanie, cu ajutor public, corespunde normelor privind acordarea unui ajutor de stat, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al CE.

72 afișări
Imaginea articolului UE va verifica dacă un proiect nuclear din Marea Britanie respectă normele acordării unui ajutor de stat

UE va verifica dacă un proiect nuclear din Marea Britanie respectă normele acordării unui ajutor de stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul britanic şi gigantul francez de electricitate EDF au oficializat luni un acord cu privire la construirea a două reactoare nucleare cu apă sub presiune (EPR) în Marea Britanie, o investiţie evaluată la aproape 19 miliarde de euro.

Potrivit acestui acord, Marea Britanie va acorda companiei EDF un ajutor public ce îi va permite să se împrumute la dobânzi mai mici, diferenţa fiind asigurată de Guvernul britanic.

UE "are obiective cu privire la energiile regenerabile", dar, "în domeniul nuclear, Comisia este neutră", a declarat Antoine Colombani, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.

CE "va examina acest proiect cu titlu de ajutor de stat", a adăugat el.

CE va revizui în curând normele privind acordarea unui ajutor de stat pentru energii regenerabile, care "nu vor cuprinde dispoziţii specifice pentru domeniul nuclear", a continuat el. În domeniul nuclear, CE va studia proiectele "de la caz la caz", a precizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit Londrei şi companiei EDF, decizia finală de investiţie va fi luată "până în iulie 2014", pentru o punere în serviciu "în 2023", sub rezerva aprobării Bruxelles-ului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici