UE vrea să acorde tratament preferenţial pentru persoane fizice şi IMM în cazul eşecului unei bănci

Uniunea Europeană vrea să acorde mai multă protecţie pentru depozitele persoanelor fizice şi ale firmelor mici şi mijlocii în legislaţia privind rezoluţia unei bănci, conturile companiilor mari urmând să fie primele accesate pentru recapitalizarea unei instituţii de credit aflate în dificultate.

135 afișări
Imaginea articolului UE vrea să acorde tratament preferenţial pentru persoane fizice şi IMM în cazul eşecului unei bănci

UE vrea să acorde tratament preferenţial pentru persoane fizice şi IMM în cazul eşecului unei bănci (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unei noi variante a proiectului de directivă UE privind rezoluţia bancară, consultată de Wall Street Journal (WSJ), autorităţile vor impune mai întâi pierderi asupra depozitelor negarantate, care depăşesc 100.000 de euro, deţinute de companii mari, în timp ce conturile persoanelor fizice şi ale firmelor cu mai puţin de 250 de angajaţi, o cifră de afaceri anuală de sub 50 milioane euro şi active de până la 43 milioane euro vor fi accesate numai dacă sumele trase din depozitele menţionate anterior vor fi insuficiente.

Procedura de bail-in (salvare cu resurse proprii) aplicată în Cipru, la Bank of Cyprus, este inclusă într-un proiect de directivă privind "rezoluţia" bancară, pregătit de Comisia Europeană încă din vara anului trecut, căruia i-au fost aduse mai multe amendamente după soluţionarea crizei din Cipru printr-un acord care presupune restructurarea sectorului bancar.

Potrivit directivei, rezoluţia reprezintă restructurarea unei instituţii financiare în vederea asigurării continuităţii funcţionării activităţilor sale esenţiale, menţinerii stabilităţii financiare şi restaurării, în totalitate sau parţial, a viabilităţii băncii respective.

Restructurarea va fi finanţată "din resurse proprii", adică nu din bani publici, pierderile urmând să fie distribuite între acţionari, investitori, creditori şi deponenţi, cu anumite excepţii, în principal depozitele mai mici de 100.000 de euro, pragul de garantare la nivelul UE.

UE vizează astfel stabilirea unui cadru legal clar pentru lichidarea sau restructurarea unei bănci ajunse în pragul falimentului, cu un sistem predefinit de împărţire a costurilor între acţionari şi creditori, astfel încât necesitatea unor bailouturi din fonduri publice să fie cât mai redusă.

Odată ce miniştrii finanţelor din zona euro îşi vor fi dat acordul asupra directivei, prevederile ei vor fi dezbătute în Parlamentul European.

Potrivit celei mai recente variante a proiectului, depozitele mari deţinute de companii şi corporaţii vor fi "taxate" simultan cu deţinătorii seniori de obligaţiuni negarantate (cei care au prioritate la rambursare în cazul unui faliment), notează WSJ.

Proiectul arată că tratamentul preferenţial acordat persoanelor fizice şi întreprinderilor mici şi mijlocii este justificat, deoarece acestea nu au capacitatea de a evalua situaţia în care se află banca unde îşi ţin banii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici