Un grup financiar polonez preia Romanian International Bank - RIB

Romanian International Bank (RIB) va fi preluată de grupul financiar polonez Getin Holding, prezent pe pieţele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa bancară.

821 afișări
Imaginea articolului Un grup financiar polonez preia Romanian International Bank - RIB

Un grup financiar polonez preia Romanian International Bank - RIB (Imagine: Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)

RIB este controlată de Daniel Roberts şi fosta sa soţie, Florina Roberts, cetăţeni de americani. Cei doi deţin fiecare câte 44,7% din acţiuni.

La 31 decembrie 2012, cota RIB în sistemul bancar în funcţie de volumul activelor era de 0,12%, banca situându-se pe poziţia 36 în rândul instituţiilor de credit.

RIB are un capital social de 55,2 milioane de lei şi a încheiat anul trecut cu pierderi de 10,8 milioane de lei. RIB are cea mai mică solvabilitate din sistemul bancar şi trebuie capitalizată

Grupul financiar polonez Getin Holding, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varşovia. Czarnecki deţine în prezent 55,8% din acţiunile Getin Holding.

Getin Holding are activităţi în Polonia şi Europa de Est, în domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurărilor şi al leasingului.

Grupul deţine controlul asupra a trei bănci, Idea Bank, lider pe piaţa creditelor auto în Ucraina, Sombelbank din Belarus, concentrată pe împrumuturi de retail, şi Kubanbank din Rusia. Getin mai deţine în Rusia compania Carcade, prezentă pe piaţa leasingului.

Politica Getin Holding este de creştere prin dezvoltarea companiilor din grup, achiziţii şi înfiinţarea de noi companii.

În primul semestru din acest an, Getin Holding a obţinut un profit net de 117,124 milioane de zloţi (27,794 milioane euro) din operaţiuni continue, în scădere de la 524,623 milioane de zloţi (124,183 milioane euro) în aceeaşi perioadă a anului 2012.

La 30 iunie 2013, grupul deţinea active de 11,44 miliarde de zloţi (2,64 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici