Un nou PNRR? Comisarul European pentru economie nu exclude acest lucru

Ideea Uniunii Europene de a împrumuta în comun pentru obiective comune, cum a fost planul de redresarea post-pandemie, ar putea fi folosită din nou dacă implementarea schemei actuale este un succes, a declarat comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, potrivit Reuters.

925 afișări
Imaginea articolului Un nou PNRR? Comisarul European pentru economie nu exclude acest lucru

Un nou PNRR? Comisarul European pentru economie nu exclude acest lucru

Pentru a preveni fragmentarea economică din cauza pandemiei de COVID-19, ţările Uniunii au convenit anul trecut să împrumute în comun 800 de miliarde de euro şi să le cheltuiască pentru reconstruirea economiilor lor. Printre obiectivele stabilite au fost digitalizare economiei şi trasformarea acesteia în una mai verde.

Împrumutul comun a fost văzut de mulţi ca o ruperea unei bariere, iar pieţele financiare au întâmpinat decizia cu entuziasm, provocând speculaţii că fondul de redresare, numit Next Generation EU, ar putea fi transformat într-un aranjament permanent, lucru împotriva căruia multe ţări din nordul Europei se opun ferm.

“Într-adevăr, a fost o decizie extraordinară”  a declarant Gentiloni comisiei de buget a Parlamentului European, în timpul unei audieri.

“Dar ar trebui să recunoaştem faptul că a fost conceput din puncte de vedere juritic pentru a fi utilizat o singură dată. Înseamnă asta că acest tip de metodologie de a ridica resurse comune pentru un obiectiv comun nu ar putea fi niciodată folosit din nou în UE? Nu! Cred că s-ar putea întâmpla din nou” a spus Gentiloni.

“Dar pentru aceasta avem nevoie de rezultate în implementarea Next Generation EU şi în provocarea de a strange resurse proprii mai puternice” a mai declarant acesta, referindu-se la fluxurile de venituri din care urmează să fie rambursat împrumutul de 800 de miliarde de euro.

Banii pentru proiecte vor veni de la Comisia Europeană. Comisia a plătit deja 54 de miliarde de euro în plăţi anticipate către 18 state pentru a derula proiecte. Alte plăţi sunt în curs.  Comisia a aprobat planurile a 22 de state. Dintre celelalte cinci, aprobarea planurilor Ţărilor de Jos şi Bulgariei au fost amânate din cauza schimbărilor guvernamentale, în cazul Suediei s-au făcut progrese bune spre aprobare. Mai rămân Polonia care nu îndeplineşte cerinţa de a avea o justiţie independentă şi Ungaria care are probleme mari de corupţie.

România a primit la începutul lunii decembrie prima tranşă din PNRR, în valoare de 1,851 miliarde de euro.

Autor: Iulian Moşneagu

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici