Ungaria încearcă să evite retrogradarea prin anunţarea planurilor pentru un nou acord cu FMI

Guvernul Ungariei, care a rupt "urât" relaţiile cu FMI după preluarea puterii la mijlocul anului trecut, încearcă să evite o retrogradare a ratingului ţării prin anunţul că intenţionează să încheie un nou acord cu Fondul, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

173 afișări
Imaginea articolului Ungaria încearcă să evite retrogradarea prin anunţarea planurilor pentru un nou acord cu FMI

Ungaria încearcă să evite retrogradarea prin anunţarea planurilor pentru un nou acord cu FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul a reprezentat un şoc, întrucât premierul Viktor Orban a folosit toate oportunităţile posibile pentru a declara că Ungaria trebuie să rămână în afara unui acord cu FMI. A cere sprijin FMI ar fi "un semn de slăbiciune", declara la sfârşitul lunii octombrie ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.

Despre planurile politicienilor de la Budapesta nu a ştiut nici FMI, dar nici Banca Ungariei, care ar trebui să fie implicată în orice nou acord, scrie WSJ.

Banca centrală a aflat despre intenţiile guvernului din presă, în timp ce FMI a publicat, joi seara, un comunicat în care afirma că nu a primit o cerere de asistenţă financiară din partea Ungariei. O misiune a FMI se află la Budapesta pentru o evaluare obşnuită a economiei, procedură anuală obligatorie pentru fiecare stat membru al Fondului.

Agenţiile Fitch şi Standard&Poor's au înrăutăţit, săptămâna trecută, la negativă perspectiva de rating a Ungariei, aflată pe ultima treaptă recomandată pentru investiţii, iar retrogradarea în categoria "junk" pare numai o chestiune de timp.

Ungaria, care se confruntă cu o criză de credibilitate din cauza politicilor "neortodoxe" ale guvernului, are nevoie cu disperare de credibilitatea pe care ar asigura-o susţinerea FMI. Anunţarea intenţiei de a încheia un nou acord înainte de a informa toate părţile implicate nu ajută la restabilirea încrederii, notează WSJ.

Mişcarea guvernului de la Budapesta aminteşte de tacticile Turciei din 2009, când discuţiile Ankarei cu FMI au fost tergiversate şi au fost folosite ca o formă de intervenţei verbală în piaţă, potrivit analiştilor Nomura. Turcia se afla în negocieri cu FMI de un an şi jumătate în martie 2010 când a anunţat că nu mai are nevoie de ajutor financiar. Decizia Ungariei ar putea fi una tactică şi nu o intenţie autentică de a încheia un acord.

"În cazul Turciei, pieţele financiare au muşcat momeala, întrucât discuţiile cu FMI ofereau o anumită siguranţă că în cel mai pesimist scenariu finanţarea de la Fond era disponibilă rapid, chiar dacă un acord formal nu era negociat încă", a afirmat analistul RBS Timothy Ash, citat de Bloomberg.

Totodată, având în vedere istoricul Ungariei de politici neconvenţionale, este puţin probabil ca FMI să-şi angajeze resursele financiare fără a impune condiţii stricte, scrie WSJ. De asemenea, este puţin probabil ca guvernul Ungariei, care a luptat pentru independenţă economică, să accepte o limitare a propriilor puteri.

Anunţarea unui nou acord cu FMI a avut ca scop stoparea vânzărilor masive de active de către investitori, ca urmare a posibilelor retrogradări de către Fitch şi S&P, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de portalul ungar Origo. În grabă, Ministerul Economiei a uitat să informeze "mai mulţi" membri ai guvernului, pe lângă FMI, scrie Origo, citat de Bloomberg.

"Graba aparentă a Ministerului Economiei în publicarea unei declaraţii, care pare că nu a fot coordonată cu FMI, ar putea fi un semn că guvernul a vrut să facă o primă mişcare înainte de o posibilă retrogradare a ţării în următoarele zile. Ne aşteptăm la volatilitate pe pieţele din Ungaria până la clarificarea termenilor unui eventual acord cu FMI", a declarat economistul Citigroup Eszter Gargyan.

Prăbuşirea forintului la un minim istoric faţă de euro şi creşterea puternică a costurilor la care se finanţează statul au forţat guvernul de la Budapesta la o întoarcere "ruşinoasă", de 180 de grade, înapoi la FMI, potrivit Financial Times.

Întrucât din cauza politicii guvernului de a impune o taxă specială pe bănci creditarea s-a redus puternic în Ungaria, nu este de mirare că până şi statul are probleme în a împrumuta bani.

Presiunea de a cere ajutorul Fondului trebuie să fi fost "copleşitoare", altfel "războinicul politic" Viktor Orban nu s-ar fi predat niciodată, screi publicaţia britanică.

Ungaria a fost salvată de la colaps financiar în octombrie 2008 printr-un pachet de finanţare de 20 de miliarde de euro primit de la FMI, Uniunea Europeană şi de la Banca Mondială. Ungaria a accesat două treimi din acest pachet de finanţare, iar negocierile cu FMI în cadrul acordului au fost întrerupte în iulie anul trecut, din cauza întroducerii unei taxe suplimetare pentru bănci.

În iulie anul trecut, Orban declara că "eliberarea" Ungariei de FMI este un pas înainte către autodeterminarea naţiunii, iar după ce acordul stand-by urma să expire în octombrie, Budapesta nu va mai fi legată de instituţia internaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici