Ungaria nu are planuri să naţionalizeze companii de utilităţi, dar vrea să cumpere acţiuni

Ungaria nu intenţionează să naţionalizeze furnizorii de utilităţi, dar statul va analiza toate ofertele actualilor proprietari de a vinde participaţii la aceste companii, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta.

113 afișări
Imaginea articolului Ungaria nu are planuri să naţionalizeze companii de utilităţi, dar vrea să cumpere acţiuni

Premierul maghiar Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, la postul public de radio, că statul negociază răscumpărarea a 6-7 companii de utilităţi privatizate în trecut, iar o lege prin care furnizorii de servicii de utilităţi publice vor deveni companii nonprofit ar putea să ajungă în parlament în primăvară.

"În perioada comunistă, procesul se numea într-adevăr naţionalizare, dar în situaţia actuală nu putem discuta de expropriere", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de portalul Politics.hu. Reprezentantul guvernului a comentat reacţii ale presei şi partidelor din Ungaria la declaraţiile de vineri ale premierului.

În multe ţări din Europa de Vest în care acţionarii privaţi şi-au vândut participaţiile iar statul a fost dispus să investească în acest sector, "cele două idei s-au întâlnit", a spus el.

Orban intenţionează să transforme companiile de utilităţi în servicii nonprofit prin introducerea de reglementări, a explicat purtătorul de cuvânt, dând ca exemplu Franţa şi Danemarca.

Atingerea acestui obiectiv prin achiziţia de către stat nu va conduce la nepotism, întrucât acestea vor fi conduse de manageri privaţi, a adăugat el.

Orban nu a furnizat, vineri, detalii despre răscumpărarea celor 6-7 companii. Premierul a afirmat însă că preluarea furnizorilor de utilităţi ar putea avea loc în 1-2 ani, adăugând că se gândeşte de mult timp la trecerea acestor companii sub controlul statului.

În sectorul de utilităţi din Ungaria sunt prezente companii importante, precum E.ON şi RWE - Gemania, EDF şi GDF Suez - Franţa, precum şi ENI - Italia.

Printre măsurile similare adoptate până în prezent, şeful executivului a menţionat cumpărarea furnizorului de servicii de apă şi canal din Pecs, precum şi negocierile pentru compania Fogaz, care aprovizionează cu gaze naturale capitala.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici