Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron pentru discuţii privind forajul de gaze în România

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, marţi, la sediul Guvernului, cu oficialii Chevron pentru o discuţie privind intenţia grupului petrolier de a începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane.

1018 afișări
Imaginea articolului Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron pentru discuţii privind forajul de gaze în România

Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron pentru discuţii privind forajul de gaze în România (Imagine: Shutterstock)

La discuţia dintre premier şi reprezentanţii Chevron, al doilea mare grup petrolier din Statele Unite, a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Discuţia a vizat proiectul grupului american de a începe forajul de gaze în România, oficialii Chevron dorind să se asigure că pot începe proiectul", au arătat sursele.

Mai multe persoane au protestat, marţi, în faţa Ministerului Economiei împotriva exploatării gazelor de şist.

În România, Chevron deţine un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad.

Directorul pentru România al companiei, Thomas Holst, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, la Bucureşti, că Chevron va începe în 2012 forajul în România în căutarea de gaze neconvenţionale.

"Am început prospecţiunile seismice în luna august şi apreciem că vom fora prima sondă în a doua parte a anului 2012", a afirmat atunci Holst.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale, Alexandru Pătruţi, a afirmat la acea dată că rezervele sigure de gaze naturale ale României, estimate să acopere consumul pentru încă 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconvenţionale.

"Avem o estimare a resurselor naţionale de gaze neconvenţionale, dar cercetările sunt încă la început şi aşteptăm desfăşurarea lucrărilor de explorare care vor începe cu Chevron pentru a vedea în ce măsură pot fi confirmnate aceste estimări. O altă companie care caută gaze neconvenţionale în România este MOL (Ungaria), în vestul ţării. De asemenea, şi Sterling (Canada) şi-a manifestat interesul pentru explorarea de gaze neconvenţionale într-un perimetru în Oltenia", a afirmat Pătruţi.

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici